El Bisbat de Barbastre - Montsó i la Diputació General d'Aragó (DGA) van presentar dimarts escrits al jutjat número 1 de Barbastre per demanar l'execució provisional de la sentència que obliga a lliurar les 111 peces d'art de les parròquies de la Franja de Ponent que hi ha al Museu de Lleida. Segons va avançar el 'Heraldo de Aragón', bisbat i diputació busquen l'entrega "immediata" dels béns que hi ha a Lleida i han optat per una via similar a la que es va fer amb les peces de Sixena, quan es van lliurar al 2017, en base a una execució provisional d'una sentència, amb l'entrada al Museu de la Guàrdia Civil en ple 155.

Per la seva banda, fonts del Museu de Lleida consultades per calculen que la setmana que ve el jutjat ja podria adoptar alguna decisió.

La petició judicial del Bisbat de Barbastre-Montsó i la DGA té lloc després que tant el Bisbat de Lleida com la Generalitat i el Consorci del Museu de Lleida presentessin els recursos respectius davant l'Audiència Provincial d'Osca contra la sentència que va sortir publicada el 10 de desembre de 2019.

Arribada de les obres de Sixena al monestir de Sixena. Efe

L'arribada de les obres a Sixena / ACN

Diverses negatives

De fet, a finals d'octubre, la jutgessa del jutjat de primera instància i Instrucció d'Osca ha tornat a rebutjar l'execució provisional de la sentència que ordena el trasllat a l'Aragó de les pintures murals de Sixena que hi ha al MNAC. Ho va fer després que l'Ajuntament de Vilanova de Sixena ho hagués sol·licitat el passat 7 d'octubre, arran de la confirmació del 2 d'octubre de l'Audiència d'Osca sobre la sentència que ordena el trasllat d'aquests murals romànics d'alt valor patrimonial.

En aquella ocasió, lajutgessa es torna a referir a "l'estat de fragilitat" de les pintures, que les fa "especialment vulnerables" a un procés de desmuntatge, transport i muntatge posterior a la sala capitular del monestir, fins que no hi hagi sentència ferma del Suprem.

L'advocat de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español,  lamenta que la magistrada no hagi tingut en compte la sentència de l'Audiència d'Osca que confirmava el trasllat dels murals així com que aquesta reiterada desestimació de l'execució provisional servirà de "munició" al Govern i el MNAC per als recursos que presentaran al Tribunal Suprem.

I és que malgrat que l'Audiència d'Osca va confirmar el passat 2 d'octubre la sentència que ordena el trasllat de les pintures murals després de desestimar els recursos d'apel·lació que havien interposat el Govern i el MNAC a la sentència del 4 de juliol de 2016, encara queda recorregut per presentar recurs al Suprem, que és l'òrgan judicial que acabarà dictant una sentència ferma.