El cantant Joan Manuel Serrat rebrà la Medalla d’Honor de la SGAE. La Junta Directiva de la Societat General d'Autors i Editors ha decidit per unanimitat concedir la distinció més important de l’entitat al compositor català, un reconeixement amb el qual la SGAE agraeix la contribució a la societat civil de creadors rellevants. El lliurament tindrà lloc el dimarts 12 de desembre de 2023 a la seu madrilenya de la institució, i serà l’escriptor i premi Cervantes Eduardo Mendoza l’encarregat de llegir la laudatio. La primera cançó que Serrat va registrar a la SGAE va ser El ball de la civada, i ho va fer l’11 de juliol de 1968. Més de cinc dècades després han quedat inscrites a l’entitat 340 obres seves. D'aquesta manera, el noi del Poble Sec s'ha convertit en una referència de la cultura, sobretot des del seu Mediterráneo, escollida per votació popular l'any 2010 com la millor cançó de la història de la música en espanyol per la revista Rolling Stone.

El president de la SGAE, Antonio Onetti, ha recordat que són molts els motius per al reconeixement de Serrat: "A aquestes altures, no cal glossar una carrera que l’ha elevat a la categoria de mite de la música com a cantant i compositor. Ha demostrat el seu talent, no només escrivint algunes de les lletres més inoblidables de la nostra música, sinó també adaptant i recuperant els versos de poetes com Machado, García Lorca, Miguel Hernández, Salvat Papasseit, Palau i Fabre o León Felipe, entre d’altres”. Onetti ha ressaltat que amb la seva música, l’autor català “ha estat decisiu per mantenir viva l’obra d’aquests escriptors que representen el millor de la nostra poesia”. Ha indicat que Serrat representa “la veu de tots, que ha sabut fer de la seva música un relat de les nostres vides i que és una referència en la defensa dels drets humans, de la solidaritat, i de l’ajut als perseguits i als oprimits”. 

EuropaPress 4869982 cantautor joan manuel serrat actua ultimo concierto wizink center 14
Foto: Europa Press

Des de 1963, la Medalla d’Honor de la SGAE s’ha concedit de manera extraordinària a un nombre selecte de 51 personalitats o institucions destacades per la seva contribució universal a l’àmbit cultural. Es tracta de la màxima distinció de la principal entitat de gestió de l’estat espanyol. El nom de Joan Manuel Serrat se suma a una llista en la qual també hi figuren Francisco Ayala, Antonio Buero Vallejo, Frederic Mompou, Marilyn Bergman, Francisco Nieva, José Antonio Labordeta, José Feliciano, Pablo Sorozábal, Cristóbal Halffter, Lina Morgan, Antonio Banderas, Alfonso Sastre, Antón García Abril i Luis de Pablo, entre d’altres. El cantautor va retirar-se dels escenaris el passat mes de desembre amb un triple concert al Palau Sant Jordi que posava punt i final a més de 50 anys de trajectòria.