L'escultor barceloní Jaume Plensa ha estat admès aquest diumenge a la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando com a acadèmic número 37. L'artista ha revelat les seves inquietuds vitals en un discurs anomenat Del jo al nosaltres, a través del qual ha posat en relleu el que, a parer seu, és un tema crucial: l'impacte de l'art al món. "La nostra societat conviu anònimament amb la pobresa, la fam, la violència o el dolor: guerres per tot arreu, desplaçaments col·lectius, destrucció de la natura, desinformació. Potser per tot això penso que, en el moment actual, l'art és més necessari que mai", ha assegurat l'artista. Plensa substitueix l'escultor JulioLópez, a qui ha dedicat unes paraules.
Plensa anima els artistes a "comprometre's i arriscar"
Durant el seu parlament, el català ha reflexionat sobre el deure dels artistes, els quals ha demanat que no mirin a una altra banda i treballin per repensar la percepció dels espais. "Els creadors d'avui hem de comprometre'ns i arriscar-nos, amb tot el nostre cor, a la recerca de la saviesa que ens permeti imaginar una nova percepció dels espais en comú, tant públics com acadèmics, museals, cívics o polítics, que ens puguin ajudar a cristal·litzar l'intens desig de la societat d'omplir la foscor de llum i la vida quotidiana de bellesa", ha expressat.
A través del discurs, construït a partir de diversos textos escrits des del 1990, ha fet un repàs de les seves obres, com ara la filmació de rostres anònims a Chicago, les fonts de llàgrimes instal·lades a Dakar (Senegal) o la seva experiència en la foscor del carbó amb els miners de Saint Helens (Regne Unit).
Baudelaire, Shakespeare i Alighieri, els referents de l'escultor
Plensa ha esmentat també els poetes que han estat clau en el seu desenvolupament personal: "La tràgica oració de Charles Baudelaire, la impossibilitat de dormir de William Shakespeare, l'arquitectura invisible de Dante Alighieri, l'ús de la imperfecció d'Elías Canetti o l'eterna immensitat de William Blake", ha citat.
La seva candidatura com a acadèmic en la secció d'Escultura l'ha apadrinat el també escultor Juan Bordes i els catedràtics Simón Marchán i Víctor Nieto, a qui Plensa ha dedicat unes paraules d'agraïment a l'inici del seu parlament. "El prestigi i l'alçada intel·lectual dels tres acadèmics que m'han proposat és, sens dubte, un gran estímul en la meva futura col·laboració amb aquesta institució. Gràcies de nou a tots tres", ha començat dient.