Israel ha esquivat el veto de la Unió Europea de Radiofusió (UER) i podrà participar a Eurovisió després d'haver escollit una altra cançó. Després que la proposta original, October Rain (Pluja d'octubre) fos desqualificada per la seva "naturalesa política", finalment la cantant Eden Golan es presentarà al festival amb el tema Hurricane (huracà), que sí que compleix amb les bases del concurs. Segons ha assenyalat la UER en un comunicat, Hurricane "compleix amb els criteris necessaris per participar" i ha estat acceptada després que s'hagi fet un "escrutini curós de la lletra". "Estic molt emocionada, no hi ha dubte que han pres la decisió correcta per deixar-nos participar aquest any", ha afirmat Golan a través d'un vídeo a les seves xarxes socials, en què també ha apuntat que "enguany és més important que mai" que Israel pugi a l'escenari eurovisiu per "representar el país amb honor". 

Tant October Rain, com una segona proposta enviada per Israel, Dance Forever, van ser rebutjades per l'organisme europeu pel contingut de la lletra. La primera feia referència als més de 247 soldats israelians morts en cinc mesos de guerra a Gaza, als quals anomenava "flors", una metàfora utilitzada en el llenguatge militar per als caiguts en combat. La segona proposta feia referència a la massacre que Hamàs va perpetrar a Israel el passat 7 d'octubre, i concretament, parlava de l'assassinat de centenars de joves al festival de música electrònica Nova. 

La lletra de Hurricane, escrita per Keren Peles, Avi Ohayon i Stav Beger, es revelarà en un programa especial aquest diumenge al canal israelià Kan. La setmana passada, el president israelià, Isaac Herzog, va intercedir per demanar flexibilitat a la Corporació de Radiodifusió d'Israel, que es negava a fer modificacions a la lletra encara que això impliqués quedar fora del concurs. "Crec que és important que Israel aparegui a Eurovisió, i això també és una declaració perquè hi ha enemics que intenten expulsar-nos de cada escenari", va expressar Herzog, en al·lusió a una crida dins de la mateixa UER per vetar la participació d'Israel per la guerra a Gaza. Finalment, Kan va cedir i ha presentat una proposta d'acord amb els estatuts del concurs, que es defineix com un esdeveniment "apolític", malgrat que Rússia sí que va ser expulsada després de la seva agressió militar contra Ucraïna el 2022. 

Podemos crida a boicotejar Eurovisió per la participació d'Israel

Després de confirmar-se la participació d'Israel a Eurovisió, la líder de Podem, Ione Belarra, ha reafirmat la crida a boicotejar el certamen musical. "Si Israel, que està cometent un genocidi, va a Eurovisió, cap país que se senti democràtic i defensor dels drets humans no hauria de participar. És un rentat de cara repugnant", ha llançat Belarra a través de la xarxa social 'X'.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!