Aquest dilluns fa 31 anys de la primera emissió de Bola de Drac a Catalunya. La sèrie, que es va estrenar a TV3 i es va emetre durant més d'una dècada als canals de la CCMA, forma part de l'imaginari col·lectiu de tota una generació. I no n'hi ha per menys. Les primeres aventures d'en Goku, les divertides sortides de to del Follet Tortuga o l'increïble combat entre en Gohan i en Cèl·lula són alguns dels moments més mítics de la producció d'Akira Toriyama, però si hi ha quelcom que al país es recorda amb especial estima és el lèxic d'en Vegeta. Gràcies a Joan Sanz, el doblador que va donar veu al personatge, milers de joves catalans van aprendre un reguitzell inacabable d'insults i renecs que ara, molts anys després, diversos usuaris han recopilat a YouTube. 'Gilipolles', 'subnormal' o 'fill de puta' són opcions vàlides però poc elegants. Gràcies a aquesta llista, seràs capaç d'insultar com el superguerrer més malcarat i carismàtic de tot l'espai exterior.

Microbi

Senzill però extremadament divertit. Com tothom sap, un microbi és un organisme indesitjable i diminut. És a dir, quan et diuen 'microbi' no només t'estan acusant de ser una persona que causa malalties —és a dir, que empitjora el benestar dels altres—, sinó que a més t'estan titllant d'ésser menor, indigne del seu competidor. Un insult especialment efectiu quan qui l'ha de rebre és una persona d'edat inferior com, per exemple, el teu fill. És broma, home, no insulteu els vostres fills. 

Mig pollet

Hi ha res més insignificant que un pollet? Doncs sí, mig pollet. Les cries de les gallines són animals escorredissos que no ostenten gaires habilitats, precisament: mengen, caguen molt i no volen. Dins de les granges, la seva missió és créixer i evitar que un gat malparit se'ls mengi. 'Mig pollet' és una imatge molt potent que, a més, remet irremeiablement a aquells traumàtics vídeos que tots hem vist i que mostren com es produeix un nugget. En honor a tots els ocellets caiguts perquè tu puguis fer l'aperitiu al McDonalds, incloem 'mig pollet' a la llista.

Petarrell

Segons el DIEC, un 'petarrell' és un nen o nena petit. Però no t'enganyis, ningú diu 'petarrell' a les criatures que estima. Amb una sonoritat brutal, aquest mot podria donar nom a un porro extrallarg, al petard més potent del mercat o a un mineral dur com l'acer. La realitat, però, és que 'petarrell' s'utilitza de manera despectiva i recorda a 'petaner', un altre insult divertit que, en aquest cas, normalment serveix per ultratjar els gossos bastards.

Merda seca

Un insult que no necessita presentacions. Que et qualifiquin d'excrement que surt per l'anus és humiliant, però podria ser pitjor, podries ser un 'merda seca'. Imagina que passes per un indret llastimós, deixat de la mà de Déu, decadent. Tot és llardós i una de les poques coses que mantenen la seva forma és una merda, una cosa lletja i mal feta que, a més, està seca. Doncs aquest és el valor que t'atribueixen quan et diuen 'merda seca'.

Manefla

Atenció perquè aquí ja entrem en la categoria d'insults de classe superior. Segons el DIEC, "inclinat a maneflejar"; quan dius 'manefla' a algú poden passar dues coses: que no entengui què collons li has dit i passi de tu, o que assumeixi que l'acabes de qualificar de persona tòxica, propensa a immiscir-se en els afers d’altri. En castellà es coneix com a 'metomentodo', un mot molt complicat de pronunciar que podria ser el cognom del porter suplent de la selecció grega. Nosaltres preferim 'manefla'.

Patata

Què podem dir, sobre la patata? L'aliment per excel·lència de la humanitat, es tracta d'un tubercle insípid, poc nutritiu i, a més, estèticament horrorós. Més enllà del seu significat real —persona poc hàbil—, el mot aconsegueix generar a l'instant una imatge mental demolidora. Ser un 'patata' és ser un inútil. Ens agrada molt.

Pallasso

Pallassos, criatures bastant inquietants que, en teoria, tenen per objectiu fer-te gràcia. La qüestió clau, en aquest cas, és que l'insult 'pallasso' normalment s'atribueix a qui pretén fer gràcia i no ho aconsegueix. Algú que no mereix que se'l tingui en compte és un 'pallasso'. Segur que en coneixeu uns quants. No us talleu i confesseu el que penseu d'ells. El món serà un lloc millor si són conscients de la seva condició.

Sabatot

Un mot que, per algun motiu que no acabo d'entendre, em remet immediatament a la sèrie de Bob el Manetes. Un 'sabatot' és una sabata vella però també un mot que podria fer servir la teva àvia per insultar el cabronàs que li ha pres el lloc a la cua de la carnisseria. I ben fet que faria.

Fantasmot

Quina sonoritat, quina imatge, quin sufix més grandiloqüent. Qualificar algú de 'fantasmot' és tota una declaració d'intencions: no en tenies prou amb dir-li 'fantasma', un insult que, d'entrada, ja sembla bastant contundent, sinó que a més has volgut recalcar que n'és un de molt gros. Dir 'cregut' o 'xulo' és de gent avorrida: nosaltres ens quedem amb 'fantasmot'.

Baliga-balaga

El millor pel final. Del ziga-zaga de Guardiola al 'baliga-balaga' d'en Vegeta. Un mot que mareja amb la seva sonoritat, que fa gràcia a l'instant, que tots hauríem de venerar i utilitzar recurrentment. Útil per descriure una "persona poc seriosa, que no té formalitat en res", segons el DIEC, 'baliga-balaga' entra de pet a la llista d'insults que es poden fer servir com a injuria però també com a nom per a una llar d'infants.