Josep Bastons potser no és molt conegut, però molta gent ha escoltat les seves cançons marineres, com "Mariner de terra endins". Els compositors sovint queden bastant ocults rera els intèrprets, especialment quan es dediquen a la música popular. És el cas de Josep Bastons, el compositor viu de cançons de taverna i d'havaneres més famós. Als seus noranta anys (admirablement portats) ha composat més d'un centenar de cançons, algunes de les quals molt populars. El productor musical Joan Carles Doval , després d'una cantada de les seves cançons, va encarregar a Antoni Mas la realització d'un àlbum d'homenatge, amb artistes de renom de diferents estils. A la fi, molts músics que no tenien res a veure amb el món de l'havanera han col·laborat de forma desinteressada amb el projecte: des dels rumberos de Sabor de Gràcia, fins a la cantant flamenca Ginesa Ortega, passant per una de les noves veus de la cançó catalana, Gemma Humet o per un músic que combina la música tradicional amb el pop-rock, el menorquí Cris Juanico. El resultat és L'home de la guitarra (Picap), un àlbum que ja és al carrer en què cada intèrpret canta un tema diferent.

Boleros i havaneres

Avui l'àlbum d'homenatge a Josep Bastons s'ha presentat a la seu de l'SGAE a Catalunya. Recull, per ordre cronològic, les 16 cançons més populars de Bastons.  Avui era la primera vegada que el mestre sentia els temes que li han dedicat els diferents intèrprets. Antoni Mas l'ha definit com un homenatge al mestre Bastons, però també un tribut a l'havanera. Justament s'ha intentat divulgar aquest tipus de música fent que la interpretin músics molt populars entre el jovent. I ha suposat una renovació del repertori de Josep Bastons, de tal forma que "cada tema vol ser una sorpresa". Els boleros i les havaneres, de mans d'intèrprets molt diversos, prenen noves sonoritats. El dramatisme del flamenc de Ginesa Ortega transforma el bolero "No sé...", obrint-lo a nous horitzons, com ho fa la veu d'Indira Ferrer, amb resons lírics, amb "El negro Abelardo", i la cançó de taverna "Lola la tavernera" esdevé una rumba de la mà del Sabor de Gràcia, i "Dubte" un swing amb la veu de Georgina Espolet. Un dels temes més impressionants és "T'estic perdent", interpretat per Lydia Torrejón. L'àlbum també inclou una cançó d'homenatge a Bastons, "L'home de la guitarra", amb música d'Antoni Mas i lletra de Carles Casanoves, que és interpretat per Indira Ferrer, Georgina Espolet i Port Bo. Es tracta d'una cançó de taverna que qualifica la veu de Bastons com "Cant que embriaga l'esperit / que desperta la nostàlgia / que acarona els cinc sentits / que revifa l'esperança".

Catalanitzador de l'havanera

Josep Bastons (Palagrugell, 1927) era vocalista d'una orquestra melòdica i havia actuat molt a la Costa Brava i a França. Va començar a aficionar-se per l'havanera el 1974, quan va ser convidat a cantar a la Cantada d'Havaneres de Calella. A partir d'aquí va fundar el grup Peix Fregit i va començar a cantar havaneres. Preocupat perquè tot el repertori del grup era en castellà, va decidir composar noves cançons amb la col·laboració de diversos escriptors que posaven lletres en català. El 1976 va composar la seva primera havanera. Aviat en seguirien moltes més, i també entraria al món de la cançó de taverna. En poc temps els seus temes es convertirien en part obligada del repertori de cantades d'havaneres.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat