Sant Jordi anormal, diferent, trist, virtual... Són molts els adjectius que podrien definir el Dia del Llibre i la Rosa que aquest any no s'ha pogut celebrar amb normalitat per culpa de la pandèmia del coronavirus. Des del confinament, parlem amb quatre dones estretament vinculades al món del llibre –una editoria, una responsable de premsa, una llibretera i una escriptora– sobre com hauria estat el seu Sant Jordi i com ha estat.

Fins tard en pijama

En un Sant Jordi normal, i n'ha viscut 12 com a directora d'Angle EditorialRosa Rey hauria matinat per ser a quarts de 8 muntant la parada de l'editorial a Rambla Catalunya/Còrsega. Avui, en aquest Sant Jordi confinat l'editora admet que s'ha llevat tard i no s'ha dutxat fins les 10 del matí. "Aquests dies em costa dormir", ens confessa, però en un 23 d'abril normal s'hauria llevat amb ressaca de les festes prèvies al Dia del Llibre de la nit anterior i hauria arribat al final del dia esgotada. Confinada amb la seva filla de 21 anys i el nòvio de la noia –atrapat provisionalment per l'estat d'alarma entre el trasllat d'un pis d'estudiants a un altre–, ha dedicat el dia a comprar llibres a través de les webs de dues llibreries, a més de participar en el vermut amb els autors i editors d'Angle, Eumo i Cossetània. A més, d'això, enganxada aquests dies a les pantalles i habituada al teletreball –amb el qual assegura treballa més que mai–, Rey ha aprofitat, malgrat tot, per rebre i enviar felicitacions per la diada i seguir alguns dels actes que els autors d'Angle han fet online. 

foto 3638411

Un dia trist

Ester Romeu, responsable de premsa del Grup 62, ens explica sense embuts que per ella avui és un dia trist. Després d'estar-hi treballant durant mesos molt intensament, el seu Sant Jordi hauria començat a les 9 del matí amb el tradicional esmorzar d'autors de la casa, i l'hauria passat amunt i avall acompanyant-los a les signatures, a les entrevistes amb televisió i ràdio, tot el dia al carrer fins ben entrada la nit. "És un dia on tothom està feliç, tothom se saluda, i tots els nervis que has passat organitzant-ho valen la pena. És el dia més bonic de tot l'any per a mi", afirma. En canvi, avui la sensació de pena l'ha acompanyada des que s'ha llevat amb les cròniques de la Rambla buida. Dedicada en cos i ànima a l'organització d'activitats online per aquesta diada, comenta que el desconcert inicial ha fet que tot s'hagués de preparar amb pocs dies d'anticipació. Uns actes virtuals pels quals ha trobat els autors molt predisposats, però que al seu parer tot i mantenir l'essència de Sant Jordi, no el poden substituir. "Pot ser que se celebri al juliol, però el Sant Jordi de 2020 l'hem perdut", sentencia. El coronavirus va aturar l'arribada a les llibreries d'algunes de les grans apostes que el Grup 62 tenia en cartera per Sant Jordi, com les novetats de Care Santos, Enric Calpena o Pilar Rahola. Uns autors que, de moment, no tindran l'escalf de les signatures, els selfies i l'Ester al darrera recordant-los que és hora de canviar de parada.

Tot el dia atenent comandes

Des de Sant Andreu, Dàlia Rajmil Bonet, sòcia de la jove llibreria La Tribu, s'ha passat tot el dia atenent comandes de llibres que els clients recolliran quan la persiana del carrer Pons i Gallarza es pugui tornar a aixecar. Per aquest Sant Jordi tenien mobilitzats de fa mesos amics i voluntaris per atendre les dues parades –una al barri i l'altra al centre de Barcelona– i la llibreria, plena a vessar de novetats. A més, durant les setmanes prèvies havien previst la presentació de Guillem, de Núria Cadenes amb Antonio Baños, o de Boulder, amb Eva Baltasar i Anna Guitart, i que el confinament va obligar a suspendre. "Portàvem setmanes treballant per agafar empenta fins el dia de Sant Jordi", ens explica. Amb servei de venda per mail i recollida posterior i presents a Llibreries Obertes, amb poques activitats online organitzades, els socis de La Tribu han aprofitat per trobar moments per debatre, amb d'altres llibreries cooperatives com la seva, alternatives per fer més sostenible el model cultural, i "evitar que tot s'acabi focalitzant en un sol dia com passa amb Sant Jordi". Rajmil dubta de la viabilitat de la proposta del 23 de juliol, i té el convenciment que, passi el que passi, la crisi ho canviarà tot: "No sabem com serà el comportament de la gent quan puguem tornar a obrir i, a més, en una llibreria molt enfocada a les activitats, una limitació d'aforament repercutirà necessàriament en les ventes". 

foto 3638518

Paradoxes d'una diada simulada

El d'Anna Ballbona havia de ser un Sant Jordi de promoció i cites a diverses parades del centre de Barcelona com pertoca a la guanyadora del Premi Llibres Anagrama, però tot va quedar a l'aire amb l'extensió de la Covid-19 i les mesures de confinament. De fet, No sóc aquí, que havia de sortir el dia 25 de març, va quedar als llimbs, i Ballbona ja es va fer la idea que aquest seria un dia estrany, que defineix com a "ciclotímic". Tot i que el llibre no va arribar mai a les llibreries, ella sí que va rebre els que li pertocaven com a autora, que ha pogut distribuir entre alguns amics, "lectors secrets" del llibre amb qui ha constituït una mena de club de lectura. Un grup "clandestí" del qual també forma part una agent immobiliària de Capellades, que es diu pràcticament igual que l'escriptora, i amb qui va entrar en contacte arran de l'error d'una treballadora de Correus. "Un gest simpàtic enmig de la foscor", tal com el defineix l'autora de Joyce i les gallines, que ha estat entrevistada per Mònica Terribas al Matí de Catalunya Ràdio i ha dedicat bona part del dia a seguir l'activitat de Sant Jordi a les xarxes socials –ha participat en un club de lectura de la nova Ona Llibres, una llibreria que no ha obert, sobre un llibre, el seu, que no ha sortit–, en una diada que li genera sentiments ambivalents. "Crec que hi ha hagut una necessitat de fer veure que vivíem un Sant Jordi normal, però que hàgim tingut aquest element simbòlic o simulat, no vol dir que hàgim pogut celebrar Sant Jordi", adverteix sobre l'autoengany que suposaria donar per bo aquesta diada "espectral", tal com el defineix.