El festival de música Sónar "es desvincula de qualsevol acció" del fons d'inversió Kohlberg Kravis Roberts (KKR), una de les empreses propietàries de l'esdeveniment barceloní i a qui acusen de donar suport a Israel. En un comunicat, la direcció ha volgut deixa clar que condemna el "genocidi" palestí. "Volem expressar de forma explícita la nostra solidaritat amb la població civil palestina atrapada en la catàstrofe humanitària que es viu a Gaza", han afirmat, un gest que han allargat a totes les persones que pateixen les conseqüències de la violència i la vulneració de drets humans en qualsevol part del món. El de dilluns ha estat el segon escrit que han publicat d'ençà que alguns artistes cancel·lessin les seves actuacions en festivals amb participació del fons. En aquest darrer comunicat han reconegut que al primer va faltar "una resposta clara" per part seva sobre la situació a la Franja de Gaza

 

El Sónar assegura que és independent de KKR

El festival explica que malgrat que l'any 2024 el grup propietari de Sónar, Superstruct, va ser adquirit per KKR i altres grups, no tenen cap relació amb les posicions de l'empresa nord-americana. "Volem expressar amb total claredat que Sónar es desvincula de qualsevol acció de KKR. No tenim ingerència ni, per descomptat, control sobre les seves inversions o decisions", asseguren. En aquest sentit, afegeixen que el festival manté intacte el seu compromís ètic, artístic i cultural. "La nostra independència es manté íntegra en tots els àmbits que defineixen la nostra identitat. Des dels seus orígens, Sónar ha estat un territori de llibertat creativa, una eina de transformació social al servei d'artistes i pensadors i un espai d'acollida i projecció per totes aquelles veus que representen les seves comunitats", continuen. 

D'entre els artistes que han cancel·lat els seus concerts hi ha El Niño de la Hipoteca, Sons of Aguirre, Reincidents o Fermín Muguruza. Tots ells han confirmat a les xarxes socials que no participaran en cap esdeveniment que mantingui relació amb empreses que donin suport en qualsevol sentit "el genocidi palestí". A banda del Sónar, el Viña Rock, el FIB o l'Arenal Sound són alguns dels festivals afectats.

El dissabte passat, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ja va expressar la seva preocupació per l'entrada del fons d'inversió israelià als festivals de música espanyols, i va deixar clar que el fons KKR "no és benvingut perquè no volem que en la nostra cultura hi hagi un fons que participa de manera activa en l'ocupació il·legal de Palestina, i amb activitats immobiliàries en els territoris ocupats per Israel".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!