Diversos grups musicals han anunciat que cancel·len o han demanat explicacions als festivals que són propietat del fons d'inversió KKR, una empresa nord-americana a qui acusen de donar suport "el genocidi palestí". Entre els festivals assenyalats hi ha el Viña Rock, l'Arenal Sound, el FIB Benicàssim o el Sónar. A la polèmica s'ha adherit el grup parlamentari Sumar al Congrés amb una bateria de preguntes al govern espanyol perquè considera que aquesta empresa "contribueix a la neteja ètnica a Cisjordània" amb les seves activitats.
Viña Rock i Sónar, entre els festivals propietat de KKR
Almenys una dotzena d'artistes programats al Festival Viña Rock, com El Niño de la Hipoteca, Sons of Aguirre, Reincidents o Fermín Muguruza, han confirmat a les xarxes socials que no participaran en cap esdeveniment que mantingui relació amb empreses que donin suport en qualsevol sentit "el genocidi palestí". La reacció d'aquests artistes arriba després que 'El Salto' publiqués, dimarts passat, una llista de festivals a l'estat espanyol associats a la companyia Superestruct Entretainment, que gestiona 80 d'aquests esdeveniments a tot el món i que va ser adquirida pel fons d'inversió Kohlberg Kravis Roberts (KKR).
Davant la polèmica, un dels esdeveniments afectats, el Festival Sónar de Barcelona, s'ha pronunciat en un comunicat: “L'equip de Sónar sempre hem treballat i treballarem amb la premissa d'afavorir el respecte pels drets humans universals. El festival condemna fermament tota mena de violència”. El comunicat ha estat publicat després que un grup d'uns 70 artistes, Dj i bandes participants i exparticipants al festival -com Ancient Pleasure, Dj Insulsa Rd, Dj Paca o Amantra- demanessin que es distanciés de KKR, al qual consideren "còmplice del genocidi d'Israel a Gaza".
Sumar pregunta al Govern per KKR
L'assumpte ha saltat a l'àmbit polític, ja que el grup parlamentari Sumar ha registrat una bateria de preguntes al Congrés perquè el Govern expressi la seva opinió sobre les informacions que apunten que el fons israelià KKR és propietari d'alguns dels festivals de música més coneguts a l'estat espanyol. A banda dels esmentats, també s'hi inclouen l'Arenal Sound o el FIB Benicàssim, segons apuntava 'El Salto'. Els socis del PSOE a l'Executiu de coalició volen saber si aquest prendrà alguna mesura i si donarà instruccions a les delegacions del govern espanyol a les comunitats autònomes perquè no autoritzin la celebració d'aquests festivals.
Segons Sumar, l'empresa KKR, organitzadora d'aquests esdeveniments, "vulnera el dret internacional humanitari i contribueix a la neteja ètnica a Cisjordània". Per aquest motiu, diuen, "les administracions han de seguir el seu exemple dels artistes" i proposen que "no s'autoritzin festivals el negoci dels quals estigui lligat a la neteja ètnica a Palestina", ha escrit a la xarxa social X el diputat d'IU i líder del PCE, Enrique Santiago, integrat al grup Sumar.