Aquest diumenge, 3 de març, era Sant Medir, el dia en què habitualment les colles de Gràcia i de Sant Gervasi de Cassoles surten al carrer, llencen caramels i van en romeria a l'ermita de Sant Medir a Collserola. Però enguany han decidit traslladar la festa a aquest dilluns 4 de març. Al matí les colles circularan, separades, pel barri de Gràcia, i al vespre, a partir de les 8h faran l'habitual passejada pel Carrer Gran llançant  tones de caramels al públic.

Festa Major de Gràcia 2011   colles de Sant Medir   XIII cercavila de cultura popular   carrer Gran pere prlpz wikipedia

Foto: Pere prlpz.

El programa

Els cavalls, els carros i els camions s'agrupen des del matí al davant dels locals de les colles, i a quarts de deu comencen el seu recorregut pel barri, que sempre fa una parada a la plaça de la Vila. Cap al migdia, els romeus s'adrecen a l'ermita del sant on fan l'aplec. Per la tarda es concentren al carrer Sant Salvador i al carrer Escorial. I a les 20h comencen el seu recorregut pel carrer Gran de Gràcia, llançant caramels als assistents, fins als Jardinets de Gràcia, on les colles es separen per tornar als seus locals socials. Les colles demanen als assistents prudència, especialment si es va amb nens, que han de ser els veritables reis d'aquesta festa.

La festa

El 1828 el forner Josep Vidal, de Gràcia, va fer una promesa a Sant Medir, si aquest l'ajudava amb un problema de salut. En agraïment a la intercessió del sant, va organitzar un romiatge a l'ermita de Sant Medir, cada any, que va anar creixent amb el temps. I els romeus solien llançar caramels als nens quan passaven pels carrers. La festa no ha deixat de créixer en aquests 190 anys. Ara fins i tot també se celebra la festa al barri de la Bordeta, on se celebrarà el diumenge 10 de març.