Els Gegants Petits del Pi acompleixen 50 anys i ho celebraran aquest dissabte, 8 de juny, amb la Mostra de Gegants petits i Gegantons emblemàtics de Catalunya, que tindrà lloc al Palau de la Virreina, on es podran veure les diferents parelles convidades de gegantons (que són els acompanyants, a les festes tradicionals, dels gegants grans).

1960 Pi

Els antics gegants petits del Pi, el 1960.

El dissabte, a partir de les 10h, es donarà inici a l'exhibició dels gegants petits a la Virreina.  També es podrà contemplar una part de l'exposició "Gegants petits, xics, camacurts i ballarics", que es podrà veure fins al 23 de juny a la Casa dels Entremesos.  A les 12h, a la Virreina, hi haurà una taula rodona sobre "Els gegants petits a la festa". A les 17h començarà el cercavila, que passarà per Rambla, Portaferrissa, Boters, Plaça Nova, Bisbe, Sant Sever, Baixada de Santa Eulàlia, Banys Nous, Boqueria, Cardenal Casañas, plaça del Pi i Sant Josep Oriol, on tindran lloc els balls finals.

 

Gegants petits del Pi actual

Els actuals gegants petits del Pi.

A la trobada hi seran els gegants petits antics del Pi, i també els nous que van reemplaçar-los el 1997. De fet, els gegantons "antics" tampoc no eren els originals. La primera menció als gegantons és del 1669, i els actuals gegants petits "antics" són del 1858 i s'atribueixen a l'escultor Josep Galceran. Tot i que van ser arraconats a finals de segle XIX, van ser recuperats el 1960. Els gegants petits actuals del Pi van vestits tal i com ho feien els seus predecessors de principis de segle XIX.

Tarragona

Entre els gegantons convidats hi seran presents els Negritos de Tarragona. El Negrito va ser creat el 1956 per l'escultor Bernat Verderol; el 1859 se li va crear la parella, la Negrita. Possiblement es van inspirar en l'antic gegant del Gremi de Fusters. L'any 2006 es van crear unes rèpliques modernes d'aquestes figures. Van ser, justament, els Negritos de Tarragona els que van inspirar els Americanos o Cubanitos de Sitges, uns gegants creats a Sitges el 1965 a partir d'una visita dels gegants tarragonins a la vila del Garraf. Van ser pagats per la Pepsi-Cola, i s'inspiraven en la figura dels "indianos" que tornaven de les colònies caribenyes. Ella va vestida segons un disseny de Lola Anglada.

Valls Lladrefaves

Passarà per Barcelona un altre gegantó  excepcional: el Lladrefaves de Valls. Segons la tradició seria el mateix que va ser construït el 1764 per l'escultor Lluís Bonifaç. Porta un fuet a la mà, probablement perquè obria el pas als gegants grans. La seva parella, la gegantona negra, és molt més jove que ell: la van estrenar el 1951 i la van casar amb el Lladrefaves. També són molt antics els Vitxets de Reus: estan documentats des del 1621. El gegantó hauria estat reelaborat, amb elements dels gegants grans antics, el 1756. Els gegantons actuals són del 2005, rèpliques de les figures realitzades el 1805.

Sitges

Los Americanos o Cubanitos de Sitges.