La 50 edició dels Premis Octubre ha atorgat el Premi Joan Fuster d'Assaig a Gabriel Ensenyat, per Fuster i els mallorquins. El debat identitari a la Mallorca tardofranquista. Una obra que compara la societat mallorquina i la valenciana durant el franquisme.

En la categoria de poesia (Premi Vicent Andrés Estellés) el guanyador ha estat Ricard Ripoll per Fènix, un poemari que aborda el suïcidi; i en teatre (Premi Pere Capellà) el guardó ha estat ex aequo per les obres Retrat de Juan Piqueras realitzat per Josep Renau, de Pedro Montalbán-Kroebel i Antonio Cremades; i Procés a Margarida Porete, de Rafael Fabregat. El Premi Andròmina de Narrativa, que ha rebut 99 originals, ha quedat desert. Els premis s'han lliurat aquest vespre a València.

Gabriel Ensenyat

L'obra guanyadora, Fuster i els mallorquins. El debat identitari a la Mallorca tardofranquista de Gabriel Ensenyat, ha estat escollida entre un total de 27 originals presentats. Els membres del jurat n'han valorat "l'enfocament original del tractament en comparar similituds i diferències entre totes dues societats, la mallorquina i la valenciana i com el franquisme va tractar d'anul·lar-ne la identitat".

D'altra banda, el Premi Andròmina Narrativa ha quedat desert. Tot i que el jurat ha destacat "virtuts parcials d'algunes obres presentades", ha considerat que "cap d'elles assoleix l'excel·lència requerida per merèixer el premi". Enguany s'hi havien presentat 99 originals.

Ricard Ripoll

Pel que fa al Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia, l'obra guanyadora ha estat Fènix, de Ricard Ripoll, que ha estat escollida entre 116 originals. Els membres del jurat n'han valorat que "es tracta d'un llibre colpidor i estremidor construït amb poemes que indaguen en la brutalitat del suïcidi", amb una escriptura que "connecta la literatura catalana amb els corrents europeus del segle XXI".

Figures protagonistes

Finalment, el tribunal ha decidit concedir el Premi Pere Capellà de Teatre ex aequo a dues obres: Retrat de Juan Piqueras realitzat per Josep Renau de Pedro Montalbán-Kroebel i Antonio Cremades, i Procés a Margarida Porete, de Rafael Fabregat.

Els membres del jurat han valorat que "totes dues obres representen dues estètiques i dues temàtiques interessants". Així, de Procés a Margarida Porete n'han dit que "recupera una figura històrica femenina fidel als seus principis i clau per a entendre el final de l'edat mitjana". De Retrat de Juan Piqueras realitzat per Josep Renau n'han destacat que "rescata el crític i cinematògraf comunista Juan Piqueras i ens col·loca entre el terror feixista de la Guerra d'Espanya i un món d'avui on la història importa poc".

Imatge principal: Els guanyadors dels Premis Octubre / ACN