Ximo Abadía ha guanyat el Premi Llibreter 2018, en la categoria d'àlbum il·lustrat, amb Frank. La increïble història d'una dictadura oblidada (en català i en castellà a Dibbuks), la història d'un home que va imposar-se a tot un país, mentre el món sencer mirava cap a una altra banda.

Qui és aquest Frank? Quan era petit li deien "Lluminet". Tot i que no era especialment brillant, va anar a l'Àfrica i va tornar convertit en general. Va fer-se amb el poder gràcies a dos dirigents estrangers. Va governar el seu país durant 40 anys. Va perseguir a tothom que pensava diferent...

Frank quadrats ximo abadia dibbuks

Evidentment, els paral·lelismes amb Franco, el dictador espanyol, són evidents. Però l'àlbum il·lustrat de Ximo Abadía no pretén fer una reconstrucció històrica d'aquestes que estan a la moda darrerament. El seu protagonista és un tirà, però un tirà amb una obsessió molt particular: els quadrats. Adora els quadrats i detesta els triangles, els cercles i els rectangles. I també detesta a la gent que prefereix els triangles, els cercles i els rectangles. 

Amb un dibuix pla d'una gran força, Abadía relata la història d'una opressió que s'allarga i que s'estirà, fins i tot després de la mort de Frank. Un crit de reivindicació de la llibertat sense ambigüitats. La contraportada és contundent: "Als nostres avis els van obligar a lluitar. Als nostres pares els van obligar a oblidar. A nosaltres ens tocar recordar el passat, per mirar cap al futur". Un àlbum per a tots els públics que recorda l'exili i la repressió i, sobretot, qüestiona la successió i les continuïtats de la dictadura.

Abadía (Alacant, 1983) va passar la seva infància a Benidorm, més tard va estudiar a Madrid i darrerament viu al seu Alacant natal. És autor d'àlbums que han tingut un gran reconeixement com Cartulinas, CLONk La bipolaridad del chocolate.