Arriba a la seva 5ª edició Literal, la Fira d'Idees i Llibres Radicals, un centre de trobada del llibre polític d'esquerres. És el punt de contacte les editorials de fort contingut polític dels Països Catalans, però també d'altres punts de l'Estat i es presenta com una "barricada de llibres" des d'on "us convidem a sumar-vos a la revolta, a pensar juntes què fem, què volem i com ho fem". El Literal, que tindrà lloc els dies 10 (de 18:30 a 22h), 11 i 12 de maig (de 11h a 21h) a la Fabra i Coats, inclou una cinquantena d'actes a la seva programació.

Trobar els llibres més minoritaris

Han confirmat la seva presència al Literal uns 100 expositors. Hi figuren editorials amb una sòlida trajectòria en el món del llibre polític d'esquerres: Txalaparta, Virus, Akal, El Viejo Topo, Icaria... Hi ha també editorials més noves que aposten per un model d'edició diferent: Arcàdia, Capitán Swing, Pol·len, Tigre de Paper... També hi ha editorials especialitzades en llibre infantil, com Katakrak o Takatuka... Alguns dels 75 editors, a desgrat d'una sòlida trajectòria editorial, tenen problemes de distribució. Trobar-los tots junts, doncs, és una ocasió excepcional. I, a més a més, en aquesta fira hi participen 10 llibreries compromeses, des de Rocaguinarda fins a La Caníbal.

Fira Literal

Espai de trobada

El Literal inclou nombroses activitats culturals. En primer lloc una conferència, el dissabte, a les 11h, amb Andrea d'Atri, autora de Luchadoras. Historias de mujeres que hicieron historia.  El mateix dissabte a les 14h, hi haurà una conversa amb Shain Joy Machlus, autora de La paraula més sexi és sí. A les 19h hi haurà una conversa sobre la xenofòbia amb un destacat escriptor islandès: Eiríkur Örn Norðdahl, autor de La maldad. I el diumenge,a les 18h, el Literal ofereix una conversa amb Rafa Burfos, autor d'Els amos del Passeig de Gràcia. Una radiografia del poder. Durant tot el dia hi haurà actuacions musicals, que tindran el seu punt culminant als vermuts i pels vespres. Hi haurà un espai de restauració i la fira també disposa d'un àmbit, Literal Kanalla, per als nens, en què els qui vagin acompanyats dels més petits puguin comptar amb un espai de joc, relax i lectura infantil. També hi haurà actuacions per als nens.

Jordi Cuixart: "La Fira Literal és oasi imprescindible en aquesta societat tacada d’individualisme monocolor i patriarcal

El missatge de Jordi Cuixart

Des de la presó de Soto del Real, Jordi Cuixart ha adreçat un missatge d'encoratjament al públic de la fira: "Com més problemes té la llibertat d’expressió, més necessàries són les Literals", explica aquest pres polític. I ha fet una crida a "enderrocar totes les formes de censura, començant per les que ens posem nosaltres mateixos". En aquesta missiva qualifica Literal de "oasi imprescindible en aquesta societat tacada d’individualisme monocolor i patriarcal". I conclou que s'ha de continuar planejant el canvi social i lluitant per aconseguir-lo, perquè "Ens sabem capaços de tot".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat