La 49a edició del Filmets Badalona Film Festival projectarà un total de 205 curtmetratges, dels quals 184 entraran en competició. D'aquests, cinc produccions són catalanes, una xifra pràcticament rècord en la història del certamen. El festival se celebrarà del 20 al 28 d'octubre, i la pel·lícula que inaugurarà el festival serà An irish goodbye, curtmetratge guanyador de l'Oscar aquest any. Serà la primera de les 21 sessions oficials que hi ha programades. La majoria (18) se celebraran al Teatre Zorrilla de Badalona, però també n'hi haurà dues a l'institut francès de Barcelona i una als cinemes Can Castellet de Sant Boi de Llobregat. En aquesta edició, s'atorgarà dues Venus d'Honor. Una serà per a la directora Carla Simón i una altra per al cineasta Lluís Miñarro. La directora d'Alcarràs rebrà el seu homenatge a la Sessió Inaugural del festival, mentre que Miñarro ho farà el proper dilluns 23 durant la sessió Filmets Campus, dedicada a les pel·lícules fetes per estudiants de les acadèmies de cinema. 

Pel que fa al cinema fet a Catalunya, el Filmets compta aquest any amb 63 curtmetratges, dels quals n’hi ha una vintena de productors de Badalona. Segons el director artístic del festival, Agustí Argelich, aquesta és una xifra que va en augment amb els anys. Pel que fa a les produccions badalonines, destaquen Això no és Disneyland, produïda per alumnes de l’Institut Enric Borràs del barri de la Salut, i El silenci de les ones, una investigació sobre la figura del periodista badaloní Pere Mitjans, que va ser director de Ràdio Badalona durant la Guerra Civil i, per aquest motiu, va estar condemnat a cadena perpètua.

280beba4 6eb3 4349 90bf c61e320aeb2f

Plats forts per obrir el festival

En aquesta 49a edició, el Filmets fa una gran aposta per la Secció Inaugural, amb una projecció de set dels millors curtmetratges que s’hi podran veure, a criteri de l’organització. Entre molts altres, s'hi podran veure el documental Liturgy of anti-tank obstacles sobre la guerra d'Ucraïna i el curt català Niuada, protagonitzada per nens. Segons el conseller delegat de Badalona Comunicació, Josep Viñeta, Filmets volia fer enguany una arrencada “potent” amb una Sessió Inaugural “diferent” al que s’havia fet anys anteriors, quan l’aposta de l’organització era per a la jornada de clausura. Segons Viñeta, els set curtmetratges que es projectaran representen l’essència del festival. Durant aquesta primera jornada, a més, seran a Badalona els creadors d’aquests treballs per presentar les seves pel·lícules, a excepció de la pel·lícula ucraïnesa, ja que les autoritats del seu país no els han permés la sortida com a conseqüència de la guerra.

A més, per cinquè any consecutiu, el festival Filmets serà també la porta d’entrada a Catalunya dels premis BAFTA de l’acadèmia britànica. En aquest sentit, es projectaran a Badalona sis dels curtmetratges presentats als BAFTA, entre els que destaca el millor curtmetratge britànic d’animació 2023, The boy, the mole, the fox and the horse. Un altre dels actius del festival és el gran volum de premieres que any rere any es presenten a Badalona. En aquesta ocasió hi haurà set estrenes absolutes a Espanya i Catalunya i, a més, hi haurà també l'estrena internacional de Wüm, un curt de ficció dels Estats Units. Una altra de les primícies, en aquest cas a Espanya, és Las Nogas, un altre treball nordamericà dirigit i escrit per Catya Plate, que ja forma part de la short list dels Oscars 2024. El curt que tancarà el festival serà una altra estrena, Sacrilegio, opera prima del director Pedro Casablanc.