Quan semblava que Carla Simón ja havia aconseguit tots els mèrits possibles, encara hi ha reconeixements temptats de premiar una de les cineastes catalanes més prolífiques del país. I és que la directora d'Alcarràs rebrà la Venus d'Honor de la 49a edició del Filmets Badalona Film Festival, que enguany se celebrarà del 20 al 28 d'octubre. D'aquesta manera, el Filmets vol reconèixer la trajectòria cinematogràfica de Simón 8 anys després que el certamen programés el seu curt Las pequeñas cosas, que llavors va guanyar la Venus al Millor Curt de Badalona. Però aquesta no ha estat l'única relació de la directora fins el moment: l'any 2019 va presentar el seu curt Después también davant d'un públic que omplia a vessar el recinte, i l'any següent el festival va obrir amb el curtmetratge Correspondència, una pel·lícula co-dirigida amb Dominga Sotomayor i que es veia per primer cop a Catalunya. 

carla simon prego festes merce barcelona 2022 - carlos baglietto
Foto: Carlos Baglietto

Els anys d'or de Carla Simón 

Molt s'ha parlat els últims mesos de l'aportació que Carla Simón ha fet en els últims anys a la cultura catalana. S'ha convertit en tot un referent cinematogràfic i en una de les directores més talentoses de casa nostra. Amb Alcarràs, el seu segon llargmetratge després de la premiada Estiu 1993, va aconseguir l'any 2022 el primer Os d'Or de la Berlinale a una pel·lícula catalana i en català, un fet que li va valer un munt d'altres reconeixement, com la Rosa de Sant Jordi a la millor pel·lícula espanyola o un total de cinc premis Gaudí (millor pel·lícula, direcció, guió original, direcció de producció i premi del públic), tot i quedar-se a zero als Premis Goya i no ser seleccionada per competir als Oscars 2023. De fet, Estiu 1993 ja va rebre el premi a la millor òpera prima a la Berlinale l'any 2017. Simón també pot comptar en el seu palmarès personal amb el Premi Nacional de Cinematografia que va atorgar-li el Ministeri de Cultura i Esport el passat mes de juny amb una dotació de 30.000 euros. Llavors, el jurat li va reconèixer el seu treball "per posicionar el cinema espanyol al panorama internacional".

Simón, que va ser l'encarregada de fer el pregó de les últimes festes de La Mercè, ha basat la seva trajectòria en explorar un cinema molt intimista i personal basat en les seves pròpies experiències durant l'adolescència i la infància, i pertany a una generació de cineastes que han apostat per un cinema compromès amb la societat, a més de fer-ho a una generació de dones directores que han alçat la veu per reivindicar els punts de vista femenins a la ficció. Figures com Neus Ballús, Elena Trapé, Clara Roquet, Belén Funes, Elena Martín o Alauda Ruiz de Azúa son només algunes de les cineastes que s'han fet un merescut lloc en la indústria del cinema per aportar noves veus i reduir la bretxa de gènere per diversificar els relats.