El dissabte 22 de juny s’inaugura a Montserrat el IX Festival Internacional Orgue de Montserrat P. Cassià M. Just, in memoriam. En aquesta edició s'ha decidit apostar pel talent més jove. El Festival estarà integrat per quatre concerts, que tindran lloc a la basílica de Santa Maria de Montserrat els dissabtes 22 de juny, 20 de juliol, i 10 i 24 d’agost, a les 21h.  L'entrada és lliure i es pot consultar la programació per internet. Tots els concerts es podran seguir en directe a través de Montserrat RTV (www.montserratcomunicacio.cat) i per les TV de La Xarxa de Comunicació Local (en directe o diferit, depenent del concert).

FIOM 2019   Joan Seguí

Joan Seguí. Foto cedida per l'Abadia de Montserrat.

D'escolà a concertista

El FIOM 2019 començarà el dissabte 22 de juny amb el concert titulat “Vivaldi a Montserrat: de les Quatre Estacions als concerts per orgue i orquestra”. El jove talent, antic escolà de Montserrat, Joan Seguí, acompanyat i dialogant amb l’Orquestra de Cambra d’Andorra, sota la direcció del mestre Gerard Claret, presentarà els concerts per orgue i orquestra de Antonio Vivaldi, alternats amb alguns dels famosos concerts de l’autor venecià. El dissabte 20 de juliol, dins el capítol de grans solistes europeus, el jove i reconegut organista Thomas Ospital, titular del Gran Orgue de l’església de Saint Eustache de París, interpretarà obres del gran repertori romàntic. L’orgue Blancafort permetrà descobrir la mestria d’aquest jove intèrpret i meravellar-nos de la bellesa i la força del gran repertori organístic.

FIOM 2019   Marc Díaz

Marc Díaz. Foto cedida per l'Abadia de Montserrat.

D'escolà a director

El primer dels dos concerts de l’agost, el dissabte 10, un jove director, antic escolà de Montserrat, Marc Díaz; un jove cor, el Cor Cererols, i l’acompanyament d’un altre antic escolà, Arnau Farré, a l’orgue. Joves músics de gran talent per afrontar un repte proposat pel Festival. S’escau enguany el 50è aniversari de la mort del P. Anselm Ferrer (1882-1969), director de l’Escolania de Montserrat i compositor representant de l’escola Ceciliana a la nostra terra. Aquest merescut homenatge ens permetrà escoltar l’original producció del P. Anselm, dignament interpretada, junt amb repertori contemporani romàntic. Un repte que un jove cor i un jove director, amb qualitats excepcionals per la recerca i la interpretació, permetran redescobrir les meravelles del patrimoni musical recent de casa nostra.  Aquest concert es veurà completat amb la participació del Cor Cererols a la Missa Conventual del diumenge 11 d’agost, amb la interpretació de la Missa Abatialis, del P. Anselm Ferrer. El darrer concert del FIOM 2019 tindrà lloc el dissabte 24 d’agost i comptarà amb una intèrpret eslovaca, Monica Melcova, que juntament amb Juan Manuel Gómez, a la trompa, oferiran repertori per aquesta singular formació.

FIOM 2019   Thomas Ospital 3

Thomas Ospital. Foto cedida per l'Abadia de Montserrat.

En honor a Cassià M. Just

Aquest certamen musical continua amb la voluntat de possibilitar l’audició en el nou orgue Blancafort (2010) d’alguns dels millors intèrprets de l’orgue de l’àmbit internacional. El FIOM 2019 serà novament un homenatge a la memòria del P. Abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant, que va morir el 12 de març de 2008. El IX Festival Internacional Orgue de Montserrat, patrocinat per l’Abadia de Montserrat, Reale Seguros i la Fundació Pinnae, està projectat sota la direcció artística del P. Jordi-Agustí Piqué i l’assessorament de l’organista Miquel González, mentre que la coordinació i el management general és a càrrec del P. Manel Gasch, majordom-administrador de l’Abadia de Montserrat.

 

Foto de portada: Orgue de Montserrat. Maria Rosa Ferré. CC BY-SA 2.0.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat