Després d'una edició, la número 52, que s'ha vist afectada (i encara inacabada: queden els concerts de Brad Mehldau el 9 de juny i de la Jazz At Lincoln Center Orchestra amb Wynton Marsalis el 12 de juliol) pel coronavirus, el Festival de Jazz de Barcelona (el festival més antic de Barcelona) ha presentat avui els primers noms confirmats pel seu retorn a la normalitat.

Grans dames i padrins

En la seva primera edició (esperem) postpandèmica, la 53, que se celebrarà entre octubre del 2021 i gener del 2022, el Festival de Jazz de Barcelona portarà a la capital catalana figures del gènere del calibre de Bobby McFerrin, Dianne Reeves, Maria Schneider –que ha triat Barcelona per començar la gira de presentació a Europa del seu últim disc, Data Lords– i Chucho Valdés, padrí del festival, amb la seva nova obra de gran format: La Creación.

Altres concerts destacats inclouen el debut al nostre festival d'una de les grans dames de la cançó en català, la mallorquina Maria del Mar Bonet, que presentarà al festival el seu projecte jazzístic al capdavant de la Begues Big Band, i el retorn d'una de les grans veus del jazz d'avui, Cécile McLorin Salvant.

CarolFriedman5

Bobby McFerrin és un dels principals reclams de la nova edició del Festival de Jazz de Barcelona. (Foto: Carol Friedman)

Gent de casa

Pel que fa al cicle Retrat d'Artista, aquest any l'escollit és el multiinstrumentista Joan Chamorro, fundador i ànima de la Sant Andreu Jazz Band, d'on han sortit músics com, entre molts d'altres, Eva Fernández, Andrea Motis, Rita Payés i Joan Mar Sauqué. Chamorro presentarà al festival cinc concerts diferents, entre ells la celebració final dels primers 15 anys de la Sant Andreu Jazz Band en un concert que vol reunir tots els músics que n'han format part en algun moment.

De la llarga llista d'artistes catalans sempre presents al festival, destaca el debut del talentós Vic Mirallas que presentarà les cançons del seu nou disc.

La sèrie flamenca De Cajón!, un festival dins del festival, ja té quatre concerts confirmats: el retorn al Palau d'Estrella Morente amb un nou espectacle; Viviré, el concert que el guitarrista Tomatito dedica a Camarón de la Isla i tots els cantaores; el piano clàssic de tradició flamenca de Dorantes, i el duo de pianos ofert per Chano Domínguez i Diego Amador.

Festival jazz Barcelona

Els escenaris del festival

Més enllà dels habituals Palau de la Música i sala BARTS, epicentres del festival, el Conservatori del Liceu es converteix en la sala on hi haurà les delikatessen del festival, a banda d'un cicle de classes magistrals únic al món. Jakob Bro, The Charlie Parker Legacy Band, Vijay Iyer, Christian Sands, Ben Monder, Ambrose Akinmusire i Kenny Garrett són els primers noms confirmats que tocaran a l'escola del Raval.

L'Auditori de Barcelona presentarà també tres concerts especials al festival: un encàrrec fet al compositor català Enric Palomar, que estrenarà la seva obra Tres amores oscuros, amb quatre solistes joves d'impacte: els cantaors María José Llergo i Pere Martínez, i els pianistes Carles Marigó i Marco Mezquida. La guitarrista Mary Halvorson i el pianista Xavi Torres completen de moment l'oferta a l'Auditori.

Vic Mirallas 2021

Vic Mirallas és un dels talents locals que debutaran al Festival de Jazz de Barcelona.

Jazz en sèrie

Casualment o no, coincidint amb l'anunci de la nova edició del Festival de Jazz de Barcelona, Filmin ha revelat la posada en marxa a partir d'avui mateix del canal temàtic Filmin Jazz en què els subscriptors podran gaudir de más de 100 títols, incloent més de 70 concerts en alta definició

El canal es divideix en sis blocs temàtics. A 'Grans veus' disfrutareu de concerts mítics de les grans dives de jazz, d'Aretha Franklin Ella Fitzgerald, passant per Nina Simone i Sarah Vaughan, entre d'altres. A 'Icones' estan ells: Miles Davis, John Coltrane, Chet Baker, Charles Mingus i Thelonious Monk entre altres noms que han convertit el gènere en llegenda. A 'Jazz Clàssic' podrem gaudir d'alguns dels concerts més mítics de la història del jazz, com el que va oferir Louis Armstrong el 1959 a Anvers, un dels últims de la seva carrera, o algunes cèlebres actuacions en directe de Ray Charles i la Count Basie Orchestra.

'Jazz Contemporani' ofereix un selecte recorregut per alguns dels artistes que donen llustre a les programacions dels festivals de jazz més importants del món. A 'Documentals sobre jazz' ja no trobem concerts, sinó pel·lícules de no ficció dedicades al mític segell Blue Note o artistes com Art Blakey, Ernesto Lecuona o la trompetista catalana Andrea Motis. Finalment, 'Grans bandes sonores de jazz' inclou pel·lícules com Ascensor per al cadalso, amb la inoblidable música de Miles Davis, o Anatomia d'un assassinat, amb partitura de Duke Ellingtono  biopics dedicats a figures com Nina Simone ( Nina Simone, de Cynthia Mort) o Glenn Miller ( Música i llàgrimes, d'Anthony Mann), entre moltes altres pel·lícules.