El Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, Sitges 2016 arriba enguany a la seva 49 edició amb la vocació de ser punt de trobada dels creadors més consolidats del gènere, però també de figures emergents. Així, doncs, combinarà les grans produccions nord-americanes amb pel·lícules d’altres àrees que estan consolidant-se en l'àmbit de les pel·lícules de gènere (els coreans, per exemple, tindran un paper destacat a Sitges). El festival començarà el divendres 7 i acabarà el diumenge 16: deu dies en què el millor cinema es trobarà al Garraf. Les entrades ja estan a la venda.

Catalunya en lloc destacat

En aquesta edició s’ha incrementat notablement el nombre de produccions catalanes. Si el 2015 només en van ser sis, en aquesta ocasió s’arriben a les deu: Inside, Pet, Proyecto Lázaro, Mine, El cor del pi negre, Salvación, Vestigis, La propera pell, Herederos de la bestia i Hunger diaries. La catalana Inside inaugurarà el Festival, en la seva estrena mundial, i hi haurà altres estrenes mundials de cinema català com Mine. També hi ha una presència important del talent català que treballa fora, en produccions estrangeres. Això mostra el bon moment que viu el cinema fantàstic català. Gràcies a un acord amb el Departament de Cultura de la Generalitat, un dels principals finançadors del Festival, també ha crescut la presència de films subtitulats en català: el 70 % de les cintes que es presentaran s’oferiran en aquesta llengua.

Presentació oficial

La presentació oficial de Sitges 2016 ha comptat amb la presència del conseller de Cultura Santi Vila, la de l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, i la del director del festival, Àngel Sala. L'alcalde de Sitges ha destacat que la població "és a punt" per al Festival, que no només mobilitza les sales d'exhibició, sinó tota la ciutat; en aquesta edició, a la quarta sala inclosa en l'edició de l'any passat, se li afegeixen altres espais destinats al festival, com l'escorxador. I ha destacat que, com a aposta estratègica, Sitges acull anualment una quinzena de festivals.

Satisfacció del conseller

Santi Vila valora aquest festival com un hit a nivell professional i cultural i ha reiterat el compromís polític de la Generalitat amb aquest esdeveniment (ha assegurat que l’aportació d’aquest any ha estat la més forta realitzada fins ara pel seu departament). Assegura que el festival és bo per a la marca Sitges i per a la marca Catalunya, i que ho fa evident el fet que l'any passat el Festival generés 15.000 notícies en mitjans de comunicació de mig món. Àngel Sala s'ha mostrat satisfet pel ritme de venda d'entrades, similar al de l'any passat. Ha anunciat que a partir d'ara, el Festival de Sitges estarà vinculat amb un màster de Cinema Fantàstic de la UOC. Per a ell això suposa una obertura del cinema a l'acadèmia i una mostra de l'esperada normalització del cinema fantàstic.

El programa

El programa de Sitges 2016 és molt ampli. Àngel Sala assegura que el cinema de terror serà el gran protagonista d'aquesta edició, ja que aquest tipus de cinema passa per molt bon moment a nivell internacional. Sala ho atribueix al fet que el cinema de terror "costa poc i guanya molt". Si algunes d'aquestes pel·lícules es remeten tan sols al terror de ficció, d'altres es remeten al terror quotidià, barrejant-lo amb el de ficció. És el cas de Desierto, la pel·lícula de Jonás Cuarón sobre els migrants que intenten introduir-se als Estats Units clandestinament des de Mèxic. S'espera una gran participació en les maratons, en què es projecten quatre cintes de gènere consecutives. I Àngel Sala confia en què hi hagi una participació massiva al Zombie Walk, un cercavila zombie en què hi participa molta gent disfressada que desafia la mort amb humor. L'any passat hi van anar 3.000 persones, entre els quals joves, famílies, gent gran...

Star Trek, leitmotiv del Festival

Una part important de les activitats del festival giraran entorn d'Star Trek, sèrie de culte dels amants del cinema fantàstic. Durant els dies del festival hi haurà dues exposicions a Sitges sobre la sèrie: una al Palau Maricel presentarà tot tipus de materials de marxandatge sobre la sèrie: l'altra, al Palau Maricel, girarà entorn a la pel·lícula. El 12 d'octubre hi haurà un cercavila dels trekers , vestits com els membres de l'estació espacial més famosa. Dins aquest homenatge a Star Trek, es projectarà al festival el documental d'Adam Nimoy For the Love of Spock: es tracta d'una pel·lícula sobre el pare del director, Leonard Nimoy, que durant molts anys va encarnar el cèlebre Dr. Spock.

Zombies en femení

Un fet destacable és la presència cada cop més important de dones, en un gènere que tradicionalment anava associat a la masculinitat. D'any en any hi ha més dones que dirigeixen pel·lícules d'aquest tipus. I a mesura que més dones filmen films fantàstics, també canvien els papers que corresponen a les dones en aquestes pel·lícules: tradicionalment només feien de víctimes, unes víctimes que havien de ser protegides pels homes. Ara en moltes pel·lícules ja són les protagonistes, i en algunes fins i tot són assassines en sèrie. Àngel Sala conclou que "No s'ha avançat tot el que s'hauria d'avançar en els drets de la dona, però ens hem de felicitar que en el cinema fantàstic hem progressat molt".

És horrible, però és impressionant"

Honorables convidats

La programació està plena de pel·lícules molt esperades, com Don't kill It, de Mike Méndez, sobre l'aparició d'un dimoni a Alaska. I també està prevista la presència de nombrosos famosos del cinema fantàstic en aquest esdeveniment. Max Von Sydow, l'actor que va interpretar Flash Gordon, un autèntic mite del cinema, serà present a l’obertura. I Christopher Walken, l'actor que va interpretar El caçador) vindrà a la sessió de clausura. El conseller de Cultura, l'alcalde de Sitges i el director del Festival han insistit que esperen que tothom passi durant aquests 10 dies per la localitat del Garraf. Allò que els espera "És horrible, però és impressionant", com adverteix el tràiler del Festival.