El Festival de Canes ha anunciat aquest dimecres que la seva 74 edició, prevista inicialment entre els pròxims 11 i 22 de maig, se celebrarà el juliol a causa de la pandèmia.

El certamen va estipular la tardor passada la possibilitat de modificar les seves dates en funció de l'evolució de la situació sanitària i ha decidit que la celebració tingui lloc ara entre el 6 i el 17 de juliol.

L'any passat va haver d'anul·lar la seva edició presencial a causa de les restriccions imposades per la situació sanitària i va crear al seu lloc un segell que ha acompanyat a les pel·lícules seleccionades en les seves estrenes a les sales o en altres festivals. Entre el 27 i 29 d'octubre, però, va oferir una edició simbòlica amb la projecció dels curtmetratges en competició i de quatre preestrenes de la selecció oficial, en la que no hi va haver palmarès.

El president del festival, Pierre Lescure, va apuntar llavors que aquesta alterantiva efímera era una manera d'estar amb la població de la localitat de la Costa Blava francesa i amb els professionals del sector amb els que treballen cada any.

Els dos únics premis que es van entregar l'any passat van ser la Palma d'Or al millor curtmetratge, atribuïda a la producció egípcia I am afraid to forget your face, de Sameh Alaa, i la recompensa de la seva secció dedicada a les escoles cinematogràfiques, la Cinefundació, que va distingir l'india Ashimita Guha Neogi, per Catdog.

Abans d'anul·lar la cita presencial, els seus organitzadors van estudiar canviar les dates, però l'evolució de la pandèmia i les limitacions dels viatges van impossibilitar l'ajornament.

No va ser la primera vegada en la seva història que la celebració es va veure truncada: la que hagués estat la  primera edició, el 1939, va ser anul·lada per la irrupció de la II Guerra Mundial, i el 1968 es va suspendre cinc dies abans de la seva final amb les revoltes de Maig com a teló de fons.

La nova data d'enguany s'anuncia en un moment de recrudescència de l'epidèmia a França, on el toc de queda vigent des de mitjans gener ha estat insuficient per a alentir la circulació del virus i ha fet que el govern adopti noves restriccions, com un nou confinament.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat