Com és habitual, les festes de la Mercè tindran un alt contingut de cultura popular. Les activitats tradicionals de la festa major barcelonina es poden trobar mitjançant el cercador de la pàgina web de l'Ajuntament de Barcelona. Després del pregó a càrrec de l'actriu Leticia Dolera, tindrà lloc el Toc d’inici, l’activitat de lluïment de les entitats de la Festa després del Pregó.

Correfoc de la Mercè

El dissabte dia 22 a la tarda tindran lloc el Correfoc dels petits així com la Ceptrotada, l'encesa de la Porta de l’Infern i el Correfoc de la Mercè protagonitzat per les colles de diables de la ciutat. El mateix dissabte també tindrà lloc una de les noves tradicions de la Mercè: la mostra de danses vives MercèDansa, que aquest any commemora el 150 aniversari del naixement d’Aureli Capmany.

Matí bastoner

Entre les activitats tradicionals, destaca el matí de Festa Major, el dilluns dia 24, que començarà amb les Matinades de Grallers i inclourà, entre d’altres, la XXV Mostra de Balls de Gegants i Passada de Nans i Gegants, el Seguici de la Mercè, la Cavalcada de la Mercè i la 46a edició de les Jornades Internacionals Folklòriques.

Diada castellera

Les dues Jornades Castelleres, la Diada Històrica i la Diada Local, tindran lloc els dies 23 i 24 respectivament. Enguany, a la Diada Històrica hi participaran els Minyons de Terrassa i la colla Jove de Valls; i en la Diada local hi participaran les set colles de la ciutat, una més que l’any passat, ja que s'hi reincorporen els Castellers de Sarrià.