Les festes de la Mercè agrupen centenars d'activitats, sens dubte per a tots els gustos: hi ha molta música i molta cultura popular, però també hi ha esports, titelles, teatre, tallers, circ, dansa, jocs... Un conjunt prou ampli perquè tothom pugui trobar-hi alguna cosa que li interessi. Podeu consultar la programació sencera a la pàgina web de l'Ajuntament de Barcelona. Aquí s'avancen alguns suggeriments.

TheGramophoneAllStars mercat musica viva vic Foto Silvia Poch

The Gramopohne Allstars Big Band. Foto: Sílvia Poch.

La festa més massiva, al Bogatell

Els concerts que s'esperen més concorreguts són els de la platja del Bogatell, patrocinats per Estrella Damm. El divendres hi serà La Casa Azul, Dorian i Oques Grasses; i el dissabte Da Souza, Joan Dausà, La Pegatina i The Gramopohne Allstars Big Band. Al Moll de la Fusta, de divendres a dilluns, hi haurà músiques ben diverses, des de Pau Riba i el Petit de Cal Eril fins a la rumba congolesa de Dobte Gnahoré, el hip-hop de Malikah o el soul de Danitsa. A la Plaça Major de Nou Barris s'hi donarà cita la música més clàssica, amb l'orquestra i el cor del Liceu, la banda municipal de Barcelona i l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, entre d'altres. I a la plaça Reial hi haurà havaneres.

Foto Oques Grasses (Xevi Abril) 01

Oques Grasses. Foto: Xevi Abril.

La música més trencadora, a la Fabra i Coats

Per tercer any consecutiu, la música més trencadora es programarà a Sant Andreu, a la Fabra i Coats, en el BAM Cultura Viva, que tindrà lloc el dia 21 de setembre, dissabte, durant tot el dia. Molta d'aquesta música sorgeix a partir del teixit musical local. Paral·lelament, el BAM ocuparà alguns escenaris del Raval: la plaça dels Àngels, la plaça Joan Coromines... I enllaça una sèrie de concerts, per les tardes de dissabte i diumenge, a l'Antiga Fàbrica Damm. En canvi, a la catedral el que hi dominarà és música més tradicional. El dissabte vespre serà el torn del flamenc, amb Chicuelo i altres. El diumenge hi actuarà Pascal Comelade, que s'acomiadarà dels escenaris en un gran espectacle amb la col·laboració de destacats músics catalans. El dilluns, entre d'altres, hi actuarà Luis Pastor, el cantautor censurat pel PP a Madrid, i també Paula Valls, que presentarà I am. El dimarts, a la Catedral, serà el torn del jazz. 

Coordina.Dracsibstiesdefoc Passejadadedracsibstiesdefoc OK H LAMERC2017 031

Cultura popular

El seguici inaugural de la festa, amb gegants, trabucaires, falcons i altres colles de cultura popular, tindrà lloc el divendres 20 a les 19h, tot just després del pregó, que pronunciarà Manuela Carmena, alcaldessa de Madrid. El seguici acabarà a la plaça Sant Jaume on hi haurà el toc d'inici. Des d'allà, a les 22h, en sortirà la passejada de bèsties de foc fins al Born. El dissabte per la tarda serà el torn del correfoc, que recorrerà la Via Laietana. El plat fort de cultura tradicional del diumenge serà la diada castellera, al migdia a plaça Sant Jaume. El dimarts és el dia en què la cultura popular serà la protagonista: hi haurà grallers, des de bon matí, trabucaires, gegants, bèsties de foc i castellers, tot a Ciutat Vella.

BROSSA DALUMENLAB MappingAyuntamientoBarcelona LaMerce2019

El mapping brossià a la Casa Gran.

El protagonisme de la llum

L'Ajuntament ha triat la llum i el foc com un dels eixos temàtics d'aquesta festa. En aquest àmbit, diàriament hi haurà diverses projeccions de videomapatge a la façana de l'Ajuntament. La projecció d'enguany està dedicada a l'Any Brossa i serà un homenatge a l'univers brossià (en el que, òbviament, no hi faltaran les "A"). El divendres i el dissabte hi haurà piromusicals a la Barceloneta, i el dimarts se celebrarà el tradicional castell de focs de tancament a l'avinguda Maria Cristina.

NazihTabbaraFireworks XXIIFestivalPirotcnicInternacional Merce2018  OK H K1A6603 Xavi Torrent

Pirotècnic. Foto: Xavi Torrent.

Circ a Montjuïc i a la llera del Besòs

El castell de Montjuïc acollirà, enguany, els espectacles de circ contemporani. Hi haurà desenes d'espectacles pensats per a infants i d'altres per a un públic més adult. Paral·lelament a aquest mateix espai s'hi desenvoluparan tallers. Pel castell de Montjuïc hi passaran grups estrangers i també el millor del circ català. I durant tot el dia, dins la iniciativa del Pla de Barris, el circ també arribarà al Bon Pastor, de la mà de Pallassos Sense Fronteres, que duran a la llera del riu Besòs espectacles amb humor, durant tot el dia.

cursa merce1

Cursa de la Mercè.

Arts de carrer a la Ciutadella i al passeig Lluís Companys

L'Ajuntament ha programat a la zona de la Ciutadella i del Passeig Lluís Companys, el Mercè Arts de Carrer, un festival dedicat a la dansa, el circ, la tecnologia i el teatre de carrer. Hi haurà espectacles molt diversos: des de bàsquet acrobàtic fins a accions poètiques, titelles o hip-hop (amb noms tan destacats com Vero Cendoya o Sol Picó). El cicle es tancarà amb una gran festa a la zona de la cascada del parc de la Ciutadella.

OckhamsRazor Elvientredelaballena BellyOfTheWhale OK H OckhamsRazor MarkDawsonPhotography

Ockham's Razor, que actuaran al castell de Montjuïc. Foto: Mark Dawson Photography.

La festa amb nens

El diumenge 22 se celebra a la Foixarda, a les 11h30, un dels espectacles favorits dels nens: l'exhibició de la unitat muntada a cavall i de la unitat canina de la Guàrdia Urbana. I durant aquests dies molts museus de la ciutat oferiran jornades de portes obertes. També a Montjuïc, al Palauet Albéniz i als jardins Joan Maragall, hi haurà espectacles familiars, el dissabte, el diumenge i el dimarts. Hi haurà música, dansa, circ, titelles, danses tradicionals... Els espectacles estrella seran els concerts per a tots els públics del dissabte al vespre i el diumenge al vespre al Palauet Albéniz. També el carrer Rosselló, davant l'Antiga Fàbrica Damm, es convertirà dissabte i diumenge en un espai d'oci infantil, amb originals atraccions i espectacles per a un públic familiar. 

MetroAlMadina HishikBishik OK H DSC02129

Els libanesos Metro al Madina, que actuaran al passeig Lluís Companys.

Amb Beirut

La ciutat convidada d'enguany a les festes és Beirut. El divendres, a la plaça de la catedral, el concert anirà a càrrec dels artistes libanesos Tania Saleh i Tarek Yamani Trio. I amb motiu d'aquesta designació de ciutat convidada, la Filmoteca ha programat un cicle de cinema que té la capital libanesa com a centre. També hi haurà presència libanesa al festival pirotècnic, i molts espectacles libanesos al Mercè Arts de Carrer. L'Àfrica, en canvi, serà la protagonista a la zona de Trinitat Vella, el dissabte i diumenge,, amb un gran nombre d'espectacles d'arrel africana: titelles, dansa, música, contes... Els més emblemàtics, la companyia Maliana Nama, amb les seves titelles de fil, i el grup de circ kenyà Mighty Jambo Trust. Tot acabarà amb una gran festa africana, el diumenge. Enguany la cèlebre Cursa, que té sortida i arribada a l'avinguda Maria Cristina, tindrà lloc el diumenge posterior a la festa: el 29 de setembre.