Podríem dir que la llengua catalana no es modernitza del tot fins que les paraules que es fan servir al carrer no apareixen oficialment al Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans, tot i que, en paraules de Mercè Lorente, secretària de la Secció Filològica i membre de la Comissió de Lexicografia, "el que no hi ha al diccionari no vol dir que no sigui correcte; el que hi és, és correcte". Aquest any, s'hi han incorporat un total de 21 paraules, moltes d'aquestes relacionades amb la diversitat sexual i el discurs d'igualtat, com cis, cisgènere, trans, transgènere o transidentitat. També s'han inclòs al DIEC les paraules feminicidi, acotxador/a, metabolitzar o resilient. A banda de les noves entrades, el diccionari ha modificat 619 entrades que inclouen esmenes o supressions que poden afectar qualsevol informació de l'article del diccionari. Totes aquestes paraules es podran consultar a partir d'avui mateix, com ha explicat Magí Camps, membre de la Secció Filològica (SF) de l'IEC, en la presentació que s'ha fet aquest matí a la Sala Prat de la Riba de l'IEC i que ha moderat Màrius Serra, també membre de la SF.

També s'ha entrat negacionisme, que va ser el neologisme de l'any 2021 i que fa referència a "l'actitud consistent en la negació de fets històrics demostrats o de principis científics àmpliament avalats, utilitzant arguments poc rigorosos o validables". Actualment, el Diccionari de la llengua catalana de l'IEC té més de 80.000 entrades. Com ha explicat Lorente, les fonts d'on surten les peticions per anar actualitzant el diccionari són la mateixa comissió o qualsevol membre de l'IEC o de la Secció Filològica; també surten "d'alguns missatges o cartes de parlants, que ens tenen com la institució de referència del català i ens pregunten", ha explicat. En aquest moment s'està acabant el Diccionari essencial de la llengua catalana, que és normatiu, i que correspon a una selecció del que hi ha al DIEC, però amb una gran novetat: s'han treballat les accepcions i els usos de manera molt més detallada. "És un diccionari experimental, més curt i amb molt més detall", ha dit, "per tal de poder conservar la coherència entre els dos volums". L'Essencial, que està en fase de revisió, es podrà consultar a partir del 2023, tindrà unes 30.000 entrades i està pensat per poder consultar detalladament informació sintàctica més acurada. 

NOVETATS DIEC 2022 Marius Serra Merce Lorente Magi Camps diapositiva / Foto: Montse Giralt
Màrius Serra, Mercè Lorente i Magí Camps en la presentació del DIEC / Foto: Montse Giralt

Més de sis-cents articles ampliats

Entre les modificacions d'aquest 2022, destaquen l'addició de sentits en mots com aplicació, bipolar, llançadora, mestís/mestissa màrfega. També s'ha fet una feina en perspectiva de gènere suprimint definicions discriminatòries, com per exemple en l'entrada de la paraula bruixa, en què s'ha esborrat l'accepció de "dona lletja i dolenta". La supressió d'aquestes accepcions masclistes va ser una revisió general que ja va fer-se fa dos anys, després de posar-se en contacte amb associacions i escoltar les seves peticions per contribuir al discurs d'igualtat, i que ara s'han modificat. A més, totes les modificacions que s'han fet respecte al col·lectiu LGTBI i en perspectiva feminista s'han fet d'acord al Departament d'Igualtat i Feminismes, com per exemple també la definició de homofòbia, que ara inclou la valoració negativa de la discriminació. També s'ha ampliat ibèric com a adjectiu no només referent als ibers o sidral s'ha afegit com a sinònim de festa, tot i que en sentit més col·loquial.

En l'entrada de bruixa s'ha esborrat l'accepció de "dona lletja i dolenta"

Una de les tasques de la secció és fer de vincle i lligam entre el català normatiu i el que es parla al carrer, podent afegir les novetats que la societat demanda en base a les noves realitats que s'imposen al carrer. "La gran majoria de les novetats són els nous sentits de les paraules", ha dit Lorente. Com ha anat explicant Camps, el DIEC ha afegit una setantena de locucions com "posar algú en antecedents", "i un be negre", "i un be negre amb potes rosses" o "en bloc". Dins de cadena, s'ha donat entitat a "cadena perpètua"; en el cas de cara, "a cara descoberta"; i "centre neuràlgic" agafant el mot centre. Altres exemples de locucions que s'han inclòs a la normativa són "desgràcia personal", "dormir fort", "tenir estómac", "guerra freda" o "guerra civil" com a lluita armada entre bàndols d'un mateix país. "Importar un rave" o "estar fins als ous d'algú o d'alguna cosa" en referència a la paraula ous com a sinònim de testicles; amb relació a aquestes accepcions, Camps ha dit que l'entrada collons encara inclou més locucions que hi fan referència.

NOVETATS DIEC 2022 Merce Lorente Magi Camps / Foto: Montse Giralt
Mercè Lorente és secretària de la Secció Filològica. / Foto: Montse Giralt

"És molt difícil que totes les locucions que fem servir estiguin incloses al diccionari", ha remarcat la secretària de la SF, però ha volgut posar èmfasi en la importància de les actualitzacions i en l'equilibri entre incloure entrades formals, algunes de més col·loquials i entrades marcades com a vulgars, una situació que també s'ha d'anar naturalitzant. "Els diccionaris, en el moment en què tenim contextos d'ús oral que també són formals, i hi ha més variació, és normal que vagin ampliant la presència d'aquestes qüestions, sobretot perquè cada cop hi ha menys diferència entre el que és vulgar i el que és col·loquial", ha reafirmat Lorente, destacant que no és un diccionari de vulgarismes, però que n'hi ha que s'hi inclouen perquè es fan servir.