L’escriptora Eva Baltasar (Barcelona, 1978) publicarà al 6 de març la novel·la Ocàs i fascinació, de la mà de Club Editor. L’editorial ha explicat que l’autora deixa enrere les paraules ‘booker’, tríptic i maternitat amb una història dividida en dues parts: “L’ocàs, en què una jove a qui han fet fora del seu pis, i que es troba en la intempèrie més absoluta, aprèn a sobreviure netejant les cases dels altres. I la fascinació: un deliri gòtic”. Baltasar tornarà així a les llibreries, a les portes de Sant Jordi, dos anys després de la publicació de Mamut, que posava fi al tríptic que va començar amb Permagel i va seguir amb Boulder, llibre que va ser finalista del Premi Booker Internacional.

Fascinació per Baltasar

La primera novel·la d'Eva Baltasar va ser tota una sorpresa i èxit editorial. Permagel va ser la primera entrega d'una trilogia que es va clausura Mamut (Club Editor), la història d’una dona que no respecta tabús ni convencions, enfrontada a la vida estable de ciutat i als seus malestars: una veu narrativa plena de potència que no defuig les parts més fosques de si mateixa i del món que l’envolta. Entremig Boulder.

Boulder és una obra capital de la literatura catalana contemporània per ser la primera obra en català finalista del premi Booker

Boulder és una obra capital de la literatura catalana contemporània per ser la primera obra en català finalista del premi Booker — des que es va crear l'any 2005. Va ser el passat mes d'abril quan la novel·la va estar seleccionada a la shortlist del premi Booker Internacional 2023 (guardó s'atorga anualment a la millor obra de ficció que s'hagi traduït a l'anglès i que s'hagi publicat tant al Regne Unit com a Irlanda, premiant autors i traductors a parts iguals: 50.000 lliures a repartir entre els guanyadors i 5.000 entre els nominats), per oferir "una prosa fràgil i bella" en una saga antiga. "No hi cabem a la pell d'alegria", va celebrar aleshores el seu segell, Club Editor. No va guanyar el premi, però això no resta importància a la fita, ni valor literari a l'obra de Baltasar

L'aparició d'Ocàs i fascinació serà un dels esdeveniments literaris del pròxim curs 

La novel·la va sortir el març del 2020, poc abans del confinament per la covid-19. Des d'aleshores, ratificant a Baltasar com una de les autores més populars en llengua catalana, s'han venut més de 20.000 exemplars en català i s'ha traduït a l'anglès, el castellà, el francès, l'italià, l'alemany, el danès, el grec, l'holandès, l'eslovè i el gallec. La traducció a l'anglès va anar a càrrec de Julia Sanches, per a l'editorial londinenca And Other Stories. Boulder també va guanyar el premi Òmnium de novel·la 2020 i va quedar finalista del premi Les Inrockuptibles 2022. Sens dubte, l'aparició d'Ocàs i fascinació serà un dels coneixements literaris del pròxim curs.