La novel·la Boulder d'Eva Baltasar ha guanyat el premi Òmnium a la millor novel·la de la literatura catalana el 2020, en un acte en el qual ha participat el president de l'entitat, Jordi Cuixart, aprofitant el tercer grau penitenciari.

La poeta i novel·lista ha agraït el premi amb unes paraules d'un altre poeta, el nord-americà Walt Whitman. "Quan vaig saber que era finalista i que hi havia la possibilitat d'adreçar-me a vosaltres, vaig tenir la intuïció de fer-ho a través de Walt Whitman amb el poema Veu, traduït per Jaume Pons Alorda", ha explicat. "Boulder té clar com vol viure però no és la manera de viure de la majoria de la gent. Se sent a gust estant sola i al principi de la novel·la és feliç vivint així, però la vida la portarà lluny d'on ella se sent còmoda", ha comentat.

Baltasar ha explicat que el punt de partida de Boulder ve d’una imatge autobiogràfica: "Amb 20 anys a Xile embarcant il·legalment una nit per arribar al continent des d’una illa. La protagonista troba el lloc estant sola, però la vida la porta a viure coses que no s’ho imaginava”, ha insistit.

Aquesta és la 4ª edició del premi, el més ben dotat a obra publicada, amb 20.000 euros directes per al guanyador i 5.000 més destinats a promoció. 

Durant el seu parlament, Cuixart ha fet una crida a la participació a les eleccions catalanes del 14-F. "Contra la foscor, empoderament i llibertats col·lectives: Urnes plenes, llibreries obertes i que la cultura ho inundi tot!", ha indicat. "Com a 10è president d’Òmnium Cultural, avui és un dia molt especial perquè celebrem plegats el primer acte cultural després de 1.207 nits de presó; celebrem que resistir és vèncer i que els poders de l’Estat mai no podran empresonar la llibertat. Els poders de l'Estat entenen la llibertat d’expressió com una concessió que pot limitar-se, i veuen la paraula com una amenaça", ha afegit.

Segons Cuixart, lliurar el quart Premi Òmnium "també és tornar-ho a fer". "Perquè, quan ens volen muts i obedients, com a societat civil organitzada tenim l’obligació moral i l’oportunitat preciosa de mobilitzar-nos i no callar", ha advertit.

Les dues finalistes del Premi Òmnium han estat La mar rodona de Sebastià Perelló, tres històries de l'illa de Mallorca que expliquen episodis de la guerra, la transició i el moment actual, i La drecera de Miquel Martín i Serra, sobre els records d’un adolescent que desperta a la vida, en una família de masovers a la Costa Brava.