De sèries d’hospitals n’hem vist ja unes quantes - Anatomía de Grey, Urgencias, Hospital Central, Scrubs… -, de manera que una nova proposta en aquesta mateixa localització hauria de fer alguna cosa nova per cridar l’atenció. És el cas d’Esto te va a doler, producció ja en la cartera de Movistar+, que pretén, precisament, fer el contrari del que sempre han fet les sèries mèdiques. En lloc de mostrar els metges com a grans professionals i amb tot l’equipament que necessitin al seu abast, els mostra com a persones molt imperfectes que sovint es veuen superades per la situació, mancats de recursos i perdent el temps per culpa de la burocràcia. La crua realitat dels hospitals, de fet, que cap altra sèrie havia ensenyat abans.

Desbordats per la feina

Els set capítols de la primera temporada que avui estrena Movistar+ mostren la planta de ginecologia d’un hospital de la sanitat pública britànica desbordada per la feina, amb metges fent dobles torns, prenen decisions de vida o mort sense haver dormit prou i amb sous que no els hi fan justícia. Entre ells s’hi troba el protagonista, l’Adam, un ginecòleg que està de tornada de tot a l’estil doctor House interpretat per Ben Wishaw, guanyador de l’Emmy, el Globus d’Or i el BAFTA per Un escándalo muy inglés.

Serà el seu personatge l’encarregat de trencar la quarta paret per dirigir-se directament a l’espectador amb comentaris plens de sarcasme àcid, d’on sortirà gran part de la comèdia. L’altra part ens la portaran les mateixes situacions esbojarrades que es viuran a l’hospital, amb dones a punt de parir sense que l’equip mèdic estigui gens preparat per gestionar-ho o amb fluids corporals de ves a saber on escampats per tot arreu.

Esto te va a doler 2
Esto te va a doler, una comèdia molt crítica amb el sistema sanitari britànic

Denunciar els dèficits del sistema sanitari

Tot i ser una comèdia, Esto te va a doler també tindrà moments pel drama i, sobretot, molta crítica a darrere. Aquesta part més dramàtica ens la portarà tant l’enfonsament de la vida personal del protagonista mentre intenta compaginar-la amb l’esclavitud de la seva feina com les situacions tràgiques que veurem a l’hospital, deixant espai, enmig de la bogeria, per mostrar la realitat de la mort i com afecta els professionals.

Pel que fa a la crítica, cal tenir en compte que la sèrie és una adaptació de les memòries del metge i guionista Adam Kay, Esto te va a doler: Historias disparatadas de un médico residente. I és ell mateix qui les trasllada a la pantalla petita amb l’objectiu clar de denunciar els dèficits d’un sistema sanitari que coneix de primera mà, utilitzant l’humor negre per mostrar la precarietat laboral, l’absurditat de la burocràcia i la manca de reconeixement de la professió. Esto te va a doler, doncs, arriba en un moment idoni a Movistar+ per reivindicar la feina dels metges, que no s’assembla en gairebé res al que fins ara havíem vist a tantes sèries d’hospitals.