L'Open Society Foundations, una gran organització filantròpica fundada pel financer i mecenes George Soros, dedicada a l’activisme, l’educació, el debat democràtic i la creació artística per als drets humans i les llibertats civils, ha ampliat el seu desembarcament a Barcelona. Ho ha fet amb l'obertura a Sant Gervasi, al carrer Sant Eusebi 29, de l'Espai Societat Oberta, un local per exhibir projectes artístics, culturals i socials; un punt de trobada per a la societat civil; i un espai segur on posar idees en comú. L'acte ha estat presidit per Jordi Vaquer, president per a Europa de l'Open Society Foundations. En ell hi han participat membres de tres organitzacions que col·laboren amb l'Open Society: la Coordinadora de Barrios, que treballa en el tema de migracions i investiga el cas de Tarajal; Civio, que analitza les dades públiques per posar de manifest casos de mala gestió; i Iridia, que ofereix assistència jurídica i psicosocial a les persones que pateixin una situació de maltractament en el marc del sistema penal català.

fundació soros societat oberta

Més presència a Catalunya

L'Open Society Foundations Europa ja tenia la seva seu a Barcelona, al barri del Raval, des d'on es gestionaven els fons destinats a projectes a diferents països europeus. Ara, amb l'obertura de l'Espai Societat Oberta posen a disposició de les organitzacions que treballen per la llibertat i en contra de la discriminació un espai que podran aprofitar de forma gratuïta i des d'on es poden generar sinergies per organitzar activitats. De moment ja hi ha previstes algunes activitats, entre elles una sobre gitanofòbia i una altra sobre periodisme i llibertat (una temàtica que preocupa molt a l'organització a nivell espanyol i europeu). L'Espai Societat Oberta promet oferir molta llibertat a les entitats per presentar els temes més incòmodes, i afirma que han lluitat pels drets de les treballadores sexuals, contra els atacs amb drons al Yemen... Perquè l'Open Society presumeix de tractar els temes més controvertits i de fer publicacions molt compromeses que publiquen en paper, però que també pengen de forma gratuïta online.

Suport estructural

El projecte de l'Open Society no passa tant per crear grans projectes propis com per oferir suport a aquelles organitzacions que col·laboren amb la lluita pels drets dels ciutadans. Tenen línies de lluita contra la discriminació que inclouen accions contra la gitanofòbia, contra la discriminació del col·lectiu LGTBI, contra la xenofòbia, en defensa dels afrodescendents, en favor dels refugiats... També col·laboren en accions per controlar els abusos del poder: lluita contra la corrupció, denúncia d'abusos policials, protecció dels testimonis que denuncien afers de corrupció... Des de fa anys han col·laborat amb els investigadors que estan denunciant els vols de la CIA que van dur presos de forma il·legal a Guantánamo i a d'altres centres de tortura. En el cas de l'Estat espanyol donen suport a les organitzacions que estan denunciant el cas dels immigrants morts al Tarajal, a Ceuta. A nivell català estan fent recursos contra la detenció racista de Shan, un jove català d'origen paquistanès. Jordi Vaquer assegura que l'Open Society no demana projectes a les entitats amb qui col·labora, sinó que estableix pactes de finançament a llarg terme, per evitar que aquestes organitzacions acabin fent els projectes que volen els finançadors.

Pels drets

L'Open Society, impulsada per George Soros, és la segona entitat filantròpica més gran del món (després de la de Bill i Melinda Gates) i la més gran en el seu camp. Es defineix com "una xarxa internacional d’activistes, defensors de drets humans i acadèmics que treballem de manera global en la construcció de democràcies fortes i tolerants que exigeixin als seus governs perquè rendeixin comptes davant la seva gent. Per aconseguir-ho, principalment donem suport a organitzacions sense ànim de lucre que lluiten contra la injustícia; exposant la corrupció; promovent la inclusió de les minories ètniques, les dones i les persones LGBTI en la formulació de polítiques; i treballant per garantir que els governs puguin oferir una millor atenció mèdica i educació per a tothom". Des de l'Open Society s'afirma que George Soros ha donat més de 32.000 milions de dòlars en activitats filantròpiques. En alguna ocasió la fundació Soros va col·laborar amb el Diplocat.