Un dels personatges més entranyables de la història de l'animació és en Dumbo, el petit elefant de Disney que al film homònim de 1941 era ridiculitzat per la gran mida de les seves orelles. Ara, 70 anys després de l'estrena de la pel·lícula, una sèrie de preguntes inconcebibles a la dècada dels 40 comencen a aflorar sense que sapiguem ben bé per què: és Dumbo un racista? En què estava pensant Ben Sharpsteen, quan va dirigir el film? Ha arribat la postmodernitat massa lluny? El cas és que no, Dumbo no és un xenòfob, però el film que protagonitza —clàssic entre clàssics de l'animació— potser sí. Almenys això és el que afirma el mateix Disney actualment.

Aquest dilluns, Dinsey+, la plataforma en streaming del gegant de l'entreteniment, va retirar del seu catàleg infantil —per a menors de 7 anys— les pel·lícules de DumboPeter Pan i Los Aristogatos i les va col·locar a la secció d'adults. El motiu de la mesura, com dèiem, no és cap secret : "Aquest programa inclou representacions negatives i/o maltractaments de persones o cultures. Aquests estereotips eren equivocats aleshores i estan equivocats ara", apunta. 

Però quins són els continguts que han motivat la revisió dels films? En el cas de Dumbo, la queixa neix perquè es ridiculitzen els afroamericans esclavitzats a les plantacions del sud dels EUA, fent referència als corbs que apareixen a la pel·lícula. Aquests canten "quan ens donen la paga, llancem tots els diners" al tema The Song of the Roustabouts. El líder d'aquest grup de personatges, a més, s'anomena Jim Crow, el mateix nom que tenien les lleis que van reforçar la segregació racial del país.

Pel que fa a Peter Pan, es mostren els nadius americans com una tribu d'indis que reben el nom de "pells roges", mentre que a Los Aristogatos un dels personatges és un gat siamès d'ulls ametllats, Shun Gon, que caricaturitza els trets asiàtics. A banda, també s'ha vetat Swiss Family Robinson perquè hi apareixen pirates de "cara groga i de cara marró".

Una tendència a l'alça

Disney no és la primera companyia que retira o sotmet els seus continguts a un filtre antiracista. El juliol, la plataforma d'streaming HBO Max va anunciar la retirada del film Lo que el viento se llevó del catàleg estatunidenc per les seves connotacions racistes, un fet que va generar gran controvèrsia i que va provocar que, més tard, tornés a incloure la pel·lícula, aquest cop acompanyada d'una explicació que pretenia explicar el context històric en el que s'emmarcaven els prejudicis racials.