La pel·lícula de Pedro Almodóvar 'Dolor y gloria' ha estat preseleccionada per l'Acadèmia de les Arts i les Ciències de Hollywood per competir per l'Oscar a millor pel·lícula internacional, entrant en l'anomenada 'shortlist' ('llista curta').

L'Acadèmia de Hollywood ha donat a conèixer aquest dilluns la llista de deu pel·lícules preseleccionades en aquesta categoria, encara que els nominats es coneixeran amb la resta de nominacions al gener, després dels Globus d'Or, i els guanyadors s'anunciaran durant la 92 edició dels premis Oscar, que es lliuraran el 9 de febrer de 2020.

Es tracta de la tercera vegada que una pel·lícula dirigida pel cineasta manxec opta a la categoria de Millor pel·lícula de parla no anglesa, un guardó que va aconseguir el 1999 per 'Todo sobre mi madre' i per al qual va ser candidat el 1988 amb 'Mujeres al borde de un ataque de nervios'.

A més, Almodóvar va ser guardonat amb l'Oscar al Millor guió original el 2002 per 'Hable con ella', pel·lícula per la que també va ser candidat al Oscar a Millor direcció.

'Campeones', dirigida per Javier Fesser, va ser elegida per representar Espanya en la passada edició dels Oscar, encara que finalment no va aconseguir colar-se entre les favorites de l'Acadèmia de Hollywood.

Fins ara, només quatre pel·lícules espanyoles s'han alçat amb el guardó en la categoria de Millor Pel·lícula de parla no anglesa: 'Volver a empezar', de José Luis Garci; 'Belle Époque', de Fernando Trueba; 'Todo sobre mi madre', de Pedro Almodóvar; i 'Mar adentro', d'Alejandro Amenábar, que a més va ser l'última pel·lícula espanyola que va optar a l'Oscar en aquesta categoria.

Les competidores

La pel·lícula de Pedro Almodóvar ha passat aquesta primera terna juntament amb unes altres nou cintes, entre les quals figuren 'Els miserables' (França), del director Ladj Ly; 'Paràsit' (Corea del Sud), del director Bong Joon-ho; 'L'ocell pintat' (República Txeca), del director Václav Marhoul; o 'Veritat i Justícia' (Estònia), de Tanel Toom.

Completen la llista 'Those Who Remained' -- 'Els que van quedar' -- (Hongria), de Barnabás Tóth; 'Honeyland' (Macedònia del Nord), de Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov; 'Corpus Christi' (Polònia), de Jan Komasa; 'Beneapole' -- 'Una gran dona' -- (Rússia), de Kantemir Balagov; i 'Atlantics' (Senegal), de Mati Diop.