La doctora Montse Folch, nutricionista, metge i acadèmica de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, ens ajuda amb els seus consells a tenir una vida més sana. En l'entrega d'avui, la doctora ens explica amb tota mena de detall com l'alimentació i l'envelliment són dos aspectes que tenen molta relació en comú.

El nostre envelliment, a mesura que passen els anys, és un fenomen incontrolable i natural. Ara bé, com podem evitar que una mala alimentació acceleri l'envelliment? Per començar, hi ha dos aspectes fonamentals: aprendre a fer la compra i aprendre a menjar aliments frescos i de proximitat, mantenint així la pauta de consumir cinc peces de fruita o verdura al dia.

Un altre aspecte a tenir en compte és com cuinem: cal evitar cuinar fregit i procurar cuinar a la planxa, minimitzant l'ús de l'oli per minimitzar les calories. La introducció a la nostra dieta d'aliments probiòtics i prebiòtics, la conjunció dels quals és una gran cobertura per als nostres budells també és molt interessant. Quins són aquests aliments? Els iorgurts, el quèfir, el miso o els formatges són probiòtics, així com l'all, la ceba, l'avena o els plàtans són prebiòtics. 

Ara que arriba l'estiu, un aliment que no pot faltar a la nostra dieta és el peix blau com el salmó i la tonyina, rics en omega-3 i molt beneficiosos per la nostra pell. De la mateixa forma, les pastanagues i els tomàquets, rics en betacarotè, són un protector natural que ajuden a enfortir la protecció de la nostra pell. 

La doctora Montse Folch és llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i té un màster en Nutrició i Dietètica. També ha fet un curs de Nutrició i Dietètica al departament del Dr. Corones i un curs de Terapèutica homeopàtica per a metges al Centre d'Ensenyament i Desenvolupament de l'Homeopatia. 

 • 1988 Inicia la consulta privada de nutrició i dietètica a Barcelona
 • 1989 Primeres col·laboracions en el servei de Cirurgia Plàstica i Estètica de l'Institut Dexeus de Barcelona
 • (1988-1990) Metge assistent en el servei de Cirurgia de l'Hospital del Sagrat Cor de Barcelona
 • (1990-1992) Metge d'urgències del Centre Hospitalari d'Andorra, per concurs públic
 • (1993) Membre agregat de l'Institut Dexeus de Barcelona, en el servei de Cirurgia Plàstica i Estètica com a responsable de Nutrició, Dietètica i Medicina Estètica

Des de 1996 fins a l'actualitat:

 • Membre de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició (des de desembre del 2015)
  Acadèmica de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició
 • Consulta de Nutrició i Dietètica com a membre associat al Centre Mèdic Teknon
 • Membre numerari de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques a Catalunya i Balears (des de 1992)
 • Soci numerari de la SENC (Societat Espanyola de Nutrició Comunitària)
 • Soci fundador de la SEMAL (Societat Espanyola de Medicina Antienvelliment i Longevitat)

Va publicar el seu primer llibre l'any 2000, La dieta de la Dra. Folch (ed. Martinez-Roca, 2000) i des de llavors ha fet altres publicacions: Menja bé, viu millor (ed. Llaura, 2006); El mètode de la Dra. Folch (edició en castellà Styria, 2007; trad. catalana Columna, 2008); Zumoterapia para tu salud (ed. Styria, 2009); Frutoterapia (ed. Paidós, 2014); L'enzim mediterrani (edició en castellà Planeta, 2014; trad. catalana Columna, 2014; trad. portuguès, 2015); La dieta de los colores (ed. Grijalbo, 2017) i 100 mites de l'alimentació (ed. Cossetània, 2020).

I com a coautora: ¿Qué comemos hoy? (amb el xef Quim Marqués, ed. Belacqua, 2002); Cuina per a solters I i II (amb el xef Ismael Prados, ed. RBA / La Magrana, 2004); Los dos lados de la báscula (amb el periodista Jordi Cervera, ed. Planeta, 2013; trad. catalana ed. Angle, 2013). Ha col·laborat amb Magda Oranich en el seu llibre Ganes de viure (pautes alimentàries contra el càncer); amb Maribel Bandrés a La imagen del hombre profesional; també en el llibre Yo cocino, tú pintas (100 receptes solidàries), Terapia de amigos (40 articles solidaris contra el càncer de mama).

Folch també és consultora de nutrició per a diversos mitjans de comunicació, forma part de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i ha participat com a ponent en diversos congressos en l'àmbit de la nutrició, tant nacionals com internacionals, així com professora en el màster de Fisioteràpia (Girona, 2012).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat