"Pluja de milions" és el titular més llampant amb què va ser agraciat l'anunci de Mariano Rajoy d'invertir 4.200 milions en infraestructures a Catalunya entre 2017 i 2020. Gentilesa d'El Periódico. Aquest dimarts s'han presentat els Pressupostos de l'Estat i on el govern espanyol deia blat ara diu ordi: les inversions projectades per a Catalunya són un 2,7% menys que el 2016. És la tercera xifra més baixa pressupostada des del 2001. En conseqüència, els titulars d'aquest dimarts a la seva web no són gens meteorològics: "L'Estat invertirà 32 milions menys a Catalunya que l'any 2016".

Hi ha, però, un premi de consolació: "Catalunya s'emporta el 72% de la inversió a Rodalies". Sí, però això són 271 dels 1.900 milions anunciats per Rajoy. Abril plovent, maig rient.

És cert que respecte al 2016 la la inversió territorialitzada de l'Estat a Catalunya passa del 10,7% al 13,4%. Bé. És una mesura equivalent a ser el vencedor moral d'alguna cosa: molt de fum i poc havà. Però a aquesta xifra buida s'agafa la web de La Vanguardia per a escalfar la cosa: "L'Estat invertirà menys a Catalunya el 2017, encara que guanya pes en el total". Qui no s'aconforma és perquè no vol.

Dimecres passat, el diari dels Godó titulava en portada "Rajoy demana ajuda als catalans perquè s'imposi la 'sensatesa'". Demanar, sí que demana. Donar, no dona gaire. De la "sensatesa" en parlarem un altre dia. Tant que van festejar l'anunci de Rajoy i ara mira.

La premsa madrilenya es va agafar les promeses multimilionàries de Rajoy entre la queixa (Catalunya recibe tanta inversión en infraestructuras como el País Vasco, Madrid y Valencia juntas", deia El Español); el combat a l'independentisme (El Confidencial "Rajoy converteix el Corredor Mediterrani en una arma contra la independencia"; El Mundo: "Rajoy trata de apaciguar al soberanismo con inversiones") l'oda al president del govern ("Rajoy negocia con la sociedad civil catalana el plan que desprecia la Generalitat", segons l'ABC; "Rajoy conecta a Cataluña", segons La Razón).

Aquest dimarts, l'únic que pot posar la cara és El País, que no duia en portada les promeses de Rajoy i, aquest dimecres, a la web, entre els titulars secundaris, etzibava aquest: "La inversión baja en Cataluña pese a las promesas de Rajoy". Val a dir aquí que no és cert que la setmana passada no digués res en primera perquè li coïa que La Moncloa hagués donat a La Vanguardia l'exclusiva de l'anunci de Rajoy a Barcelona. Aquestes coses no passen als diaris seriosos.

Sobre les promeses de Rajoy, la resta de webs dels diaris madrilenys oscil·len entre el silenci i la trola. Silenci com el de eldiario.es ("Montoro presenta unos presupuestos con menos gasto, los primeros de Rajoy en minoría") i El Español ("Cae la inversión territorial en todas las CCAA salvo en Canarias"). Trola com la d'El Confidencial, que fa una trampota per a dir: "Cataluña gana peso en la inversión pública y se lleva 260 millones más". Ho diuen els comptables: si el tortures bé, qualsevol pressupost et canta La Traviata. Per explicar per què és menys però és més t'has de llegir un paràgraf indigest i tècnicament dubtós.

Entre mig cau El Mundo, que en un titulet explica el sentit de tot plegat: "Montoro deja para 2018 el cumplimiento del anuncio de Rajoy en Cataluña". Ah. Com cada any. En canvi, el barret que fan servir a molts dels articles és "El desplome en Infraestructuras", que és força intranquilitzador pel que fa a la famosa pluja de milions (en infraestructures). Queda pendent de resoldre un dubte. Si les promeses de Rajoy eren per a "apaivagar el sobiranisme", la retallada... per a què serà?

Els dolents reals

L'ABC manté un dels dos relats amb què ho explica tot: l'Estat vol dialogar i els indepes de la Generalitat no en volen saber res. L'altre relat és el del "català violent", que ara no toca. Així, "Fomento refuerza su presencia en Cataluña para impulsar el Plan de Cercanías con la Generalitat" (titular #1) PERÒ "El Gobierno sigue a la espera de una respuesta por parte de los dirigentes independentistas" (titular #2). Sí, els diners promesos per Rajoy no hi són però la culpa és dels "dirigents independentistes". 

L'últim en arribar, El Independiente, ho diu ras i curt: "El Gobierno recorta la inversión en Cataluña en 2017 pese a prometer más infraestructuras".

Els que s'hauran de menjar més titulars són els regionals espanyols, que van parlar de les promeses de Rajoy a Barcelona amb tanta còlera. "Els diners s'han invertit prioritàriament a Catalunya i el País Valencià", deia un. Segons aquesta premsa, les seves autonomies se senten "abandonades", "víctimes" i creuen que "els nacionalismes perifèrics d'Espanya han abusat" i volen ser, també, "seduïts" per Rajoy com els catalans. A la fotografia pots llegir alguns d'aquells titulars. Aquest dimarts, però, muts i a la gàbia.

Una solució per la portada de paper dels regionals d'aquest dimecres és dir als seus lectors que Rajoy s'ha fet enrere perquè es va espantar amb els seus titulars. No plourà d'aquest tro.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat