L'anunci de Mariano Rajoy sobre la inversió en infraestructures a Catalunya no ha caigut gaire bé a la resta de l'Estat. Aquesta vegada, però, la majoria dels mitjans espanyols han estat més suaus -fins i tot alguns s'han rendit en elogis a la proposta del president espanyol- i han estat els diaris regionals els que han carregat amb força contra la proposta de l'executiu central i, de pas, també contra les inversions al País Valencià.

La majoria s'han lamentat que l'Estat inverteixi en Catalunya, mentre "obvia" les inversions en altres territoris com, per exemple, Extremadura i Andalusia, i mostren el seu desig que Rajoy també prioritzi les inversions a les seves comunitats i no només en terreny català perquè "el que és cert és que els diners s'han invertit prioritàriament a Catalunya i el País Valencià". Se senten "abandonats", "víctimes", creuen que han "abusat dels diferents nacionalismes perifèrics d'Espanya" i volen ser, també, "seduïts" com ho han estat ara -suposadament i segons molts mitjans- els catalans.

Precisament en aquest punt, el procés també ha tingut el seu protagonisme -entre línies, això sí- a les pàgines de la premsa regional espanyola. I és que molts creuen que aquest és el principal motiu pel qual l'Estat ha decidit incrementar la seva inversió a Catalunya i no a la resta de territoris.

A l'espera (per Catalunya)

Sota el títol "Catalunya avança, Extremadura espera", El Periódico de Extremadura es queixa: "La nostra regió continua a l'espera del tren ràpid", i es fa ressò de les declaracions del president extremeny Guillermo Fernández Vara, que va deixar anar que "a Extremadura no se'ns pot demanar que creixem i tinguem els mateixos nivells de renda que la resta d'Espanya amb comunicacions del segle XIX perquè estem competint amb comunitats que tenen infraestructures del segle XXI". Vara va afegir que no vol "entrar en una dinàmica d'enfrontament entre territoris dient que uns s'emporten més que altres".

El diari extremeny es lamenta que mentre Catalunya rebrà aquestes inversions, "Extremadura haurà d'esperar dos anys més per tenir tren ràpid" en un moment en què "els avanços en territori extremeny són lents i escassos" i carrega contra les crítiques del Govern perquè, recorda, Catalunya rebrà 3.882 milions d'euros i ells "només" 250.

En aquesta mateixa línia, el diari Hoy -també d'Extremadura- assegura que aquesta és la manera de Rajoy "d'enfrontar el procés sobiranista" i amb què "pretén dissuadir a una part de la societat catalana".

Comparació sagnant

A El Diario de Sevilla tampoc ha caigut gaire bé la notícia. Així ho posa de manifest a simple vista el titular, que diu que "Rajoy promet més inversió a Catalunya i obvia les d'Andalusia", però tot el text de l'article tira pedres contra la proposta del govern espanyol, que posa de manifest que "la bretxa entre el que el govern central del PP inverteix en infraestructures ferroviàries a Andalusia i els diners que destina a altres autonomies, com Catalunya i el País Valencià, es va engrandir ahir amb l'anunci de Rajoy".

Destacant que Catalunya "és l'única comunitat que té connectada per AVE les seves quatre capitals", aquest mitjà no es pot estar d'escombrar cap a casa i, precisament per això, assegura que "la comparació amb Andalusia és sagnant si tenim en compte que Granada fa quasi dos anys que està aïllada per ferrocarril, un calvari diari per als passatgers". Des d'Andalusia consideren que "el greuge tampoc no és menor respecte al transport de mercaderies" perquè creuen que tant Catalunya com València "ja eren els territoris més beneficiats de les inversions en execució del corredor mediterrani".

La cosa, però, no acaba aquí. El diari citat també dedica el seu editorial a la qüestió catalana i carrega fort contra Rajoy perquè "en cas de continuar amb la seva política, correm el risc que el corredor mediterrani es converteixi en un simple 'corredor llevantí'". Tanmateix, però, agafen la qüestió d'una manera diferent. Assegurant que "no podem més que veure amb bons ulls qualsevol avenç en el corredor", es queixen que "és evident que aquesta mesura està dins de la nova postura del govern espanyol d'intentar aplacar el contenciós amb el sobiranisme català, desmuntant l'argument fal·laç del 'Espanya ens roba'". 

Pluja de milions

El Periódico de Aragón s'ha mostrat tan molest per "la pluja de milions a Catalunya" -així titulen el seu editorial- que, fins i tot, ha realitzat una enquesta entre els seus lectors en què pregunta si creu justa per la resta de comunitats aquesta inversió del govern espanyol.

Per a ells, la inversió que va anunciar ahir Rajoy ja era una "sospita" per com el procés pressiona l'Estat i es lamenta que "mentre la resta d'espanyols assisteix atònit a l'espectacle, des d'Aragó només queda exigir que en la pedrea no els caigui també als catalans un transvasament de l'Ebre".

Seduir els catalans

La Voz de Galicia obre dos fronts. En el primer es dediquen a fer un repàs de l'anunci del president espanyol anant un pas més enllà que els altres mitjans i asseguren que "el pla del govern espanyol per seduir els catalans partidaris de la independència i convèncer-los que dins d'Espanya els anirà millor no consisteix solament a fer pedagogia", sinó que també "l'acompanya l'estímul econòmic". És l'únic que, a més, es fa ressò que algunes de les inversions presentades per Rajoy estaven incloses en els 46 punts que va entregar-li Carles Puigdemont.

Tanmateix, però, la peça gran de la qüestió no menciona en cap moment la inversió a Catalunya. Amb un epígraf que hi diu "el desafiament secessionista", s'hi pot trobar una notícia titulada "L'execució d'inversions de l'Estat a Galícia passa pel seu pitjor moment". És la seva manera de retreure al govern espanyol les "demandes històriques que acumula Galícia" perquè, recorden, l'última vegada que l'Estat va anunciar "inversions milionàries" per als gallecs va ser l'estiu del 2015.

En aquest punt, aprofiten per fer al·lusió al fet que "Catalunya continua al marge de les negociacions sectorials del Ministeri d'Hisenda amb les autonomies" i subratllen que Galícia sí que hi és, així com als "anys de desviació i deute que acumula Catalunya".

També a les diferents opinions es lamenten que això forma part de la "debilitat de Feijóo" que titllen de "sumís servidor" i critiquen que el govern estatal "premiï el desafiament independentista".

Els estatals

Gran part de la premsa generalista estatal s'ha agafat amb més positivisme l'anunci, però no tots. El Español es queixa que "Catalunya rep tanta inversió en infraestructures com el País Basc, Madrid i València juntes" i consideren que "en l'última dècada ha estat l'autonomia més beneficiada després de rebre un de cada cinc euros d'inversió". Una inversió que creuen que s'ha fet "contra el victimisme" i que "el mantra 'Espanya en roba' ha servit al separatisme per confondre part de la societat catalana".

El Confidencial, per la seva banda, es lamenta que "Rajoy converteix el Corredor Mediterrani en una arma contra la independència" i critiquen que el president espanyol "enterri definitivament la política radial d'infraestructures definida per Aznar" només per "recuperar la idea de l'Espanya circular davant la radial".

La resta han estat més suaus que de costum. Ni El Mundo, ni l'ACB ni El País han dedicat el seu editorial a aquesta qüestió, mentre que La Razón, que sí que ho ha fet, titula "És l'hora de la política a Catalunya" i, mentre carrega contra els independentistes, alaba el gest del govern espanyol.

...