No és habitual que els convocants d'un premi de literatura catalana el deixin desert. Però és el que ha fet el jurat del 39è premi BBVA Sant Joan, convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes. Han decidit no donar el guardó a cap dels 45 originals presentats enguany. Es reconeix que així no n'hi ha cap que reuneixi la qualitat mínima. El jurat estava format per Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli, Gemma Lienas i Carme Riera.

Des de fa temps alguns crítics argumenten que hi ha massa inflació de premis al món de la literatura catalana i que caldria reduir el nombre de guardons i, a més a més, deixar-los deserts quan no hi hagi prou nivell. Però els editors i els promotors dels premis no solen estar massa d'acord amb això, perquè els premis s'han convertit en una forma fàcil de promoció comercial dels llibres. De fet, cada any els premis literaris figuren entre els més venuts a les llistes de Sant Jordi, el que fa que els premis acabin essent molt rendibles per a les editorials que els impulsen.

El premi BBVA Sant Joan és un dels guardons més ben dotat en català. Té una dotació de 35.000 euros lliures d’impostos atorgats per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, a banda dels drets d’autor de l’edició, a càrrec d’Edicions 62. En edicions anterior l'han guanyat autors tan reconeguts com Olga Xirinacs, Maria de la Pau Janer, Valentí Puig, Baltasar Porcel, Joan Barril... En quatre ocasions anteriors també havia estat declarat desert.