L'argentí Xavier Patricio Pérez Álvarez (1951-1990), el Gato Pérez, va ser una de les veus més característiques de la rumba catalana. Però només va composar un disc en català: Flaires de BarcelunyaAra, el grup Derrumband recupera els vells temes de Gato Pérez al seu nou àlbum, A Barcelunya, que presentaran en estrena absoluta al Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia aquest dissabte, a les 22h, amb uns convidats molt especials: Xavi Ciurans, Carles Belda, Dani Txarnego, Manel Joseph... Aquest concert forma part del 30è Tradicionàrius i del Festival Barnasants.

Derrumband és un grup dedicat a la rumba catalana que va néixer fa deu anys a Vilafranca del Penedès, molt influït per la música de Gato Pérez. El seu primer disc, Derrumband & Los Amigos de Siempre (2010), va agrupar set temes del Gato Pérez i un propi; el segon, Un plaer (2013), amb una dinàmica inversa, estava format per temes propis a excepció d'una cançó del Gato. En aquest disc, fruit d'un Verkami, han volgut recuperar aquell Gato Pérez que va cantar en català i que en l'època, segons ells, no va tenir el ressò que mereixia. De fet, el disc, del 1983, va ser un fracàs, perquè el públic de la música catalana, centrat en la nova cançó, no s'interessava gaire per la rumba, i el públic de la rumba no s'interessava gaire pel català. Potser aquest disc va avançar-se amb el temps, però tenia temes molt curiosos, com una versió rumbera del "Senyor botiguer" de Jaume Sisa i "Mariner de ribera", una oda a la Barcelona més popular d'abans de les Olimpíades. O un tema, profètic, també avançat als seus temps, sobre la immigració: "Els morenos d'en Martínez", que començava amb el famós: "Qui cull la patata? Qui rega el clavell?".

El grup compta amb la direcció musical d'Oriol Pidelasserra i amb la direcció artística de Joan Arqué, i està integrat per Francesc Torné (guitarra), David Torras (baix), Marcel Paredes i Roger Soler (percussió), Sergi Torrents (bateria), Blai Verge i Fèlix Mach (saxos), Oriol Ferré i Joan Cuscó (trombons), Nico Ramírez i Jaume Torné  (trompetes), Vanesa Doblas i Dani Sáez: (cors) i Xavi Méndez (veu). A més a més, per a la gravació de A Barcelunya, Derrumband ha volgut comptar amb un grup de suport integrat per músics que els han acompanyat en els darrers deu anys i que han volgut col·laborar amb l'enregistrament d'alguns temes, com Carles BeldaDani TxarnegoManel Joseph (Orquestra Plateria), Rafalito Salazar (Ai, Ai, Ai) o Xavi Ciurans (Gertrudis).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat