Més d'un centenar de llibreries d'arreu del país han celebrat aquest dijous la primera edició del Llibrestiu. Entre les sis de la tarda i les onze de la nit, les llibreries participants han organitzat diferents activitats com signatures d'autors, col·loquis i tallers, i algunes han posat parades al carrer.

Punt de trobada

"Un punt de trobada cada estiu amb els llibres", així ha descrit el president de la Cambra del Llibre de Catalunya, Patrici Tixis, aquesta aventura del Llibrestiu que aquest dijous 15 de juliol ha celebrat la seva primera edició

Tixis ha defensat que sigui una festa descentralitzada i que cada lector vagi a la seva llibreria de proximitat. "Volem que sigui una reivindicació de la llibreria com espai de béns culturals". Així mateix, ha ressaltat que és "un petit homenatge de tot el sector a les llibreries i als lectors".

foto 3826083
Aquest dijous 15 de juliol s'ha celebrat la primera edició de Llibrestiu. Foto: ACN

De la mateixa manera, ha remarcat que la seva voluntat és que "cada any a l'inici de les vacances tinguem una cita amb la llibreria", ressaltant que "les expectatives són altes perquè es parteix de zero".

Tixis ha recordat que l'any passat el 23 de juliol van fer un Sant Jordi d'estiu "una mica frenat per l'onada de la pandèmia". En aquest sentit, ha explicat que aquest any s'ha fet d'una altra manera, ja que és "descentralitzat i cada llibreria s'organitza amb les mesures de seguretat".

Bon ambient i molta activitat

Per la seva part, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha remarcat que amb el Llibrestiu es posa un altre dia al calendari festiu per a les llibreries. Després de visitar tres llibreries, Garriga ha admès que hi ha bon ambient i molta activitat. "La gent respon i ve molt més". Garriga, que s'ha comprat Les closques de Laia Viñas, ha dit que la llibreria és un lloc segur i la cultura és segura.

Montse Porta, de la llibreria Jaimes, ha assenyalat que aquesta festa és "el fet d'organitzar una festa on passin coses al voltant dels llibres, els autors i les llibreries és interessant i va en el sentit del que vol la gent". Ha fet èmfasi en què aquest és el primer any que es fa: "És una bona base per treballar de cara Llibrestius propers".


Per la Jaimes, per exemple, hi han passat autors com Jenn Diaz, Xavier Bosch, Pau Arenós, Rosa Ribas i Milena Busquets, mentre que a Finestres, aquesta tarda, Mark Baker ha parlat de 'Nam', "el millor llibre sobre la guerra del Vietnam". Entre d'altres, la llibreria Byron ha organitzat actuacions i signatures de Jenn Díaz i Dolo Beltrán.

Altres llibreries com La Central del carrer Mallorca ha acollit una trobada entre l'autor grec Theodor Kallifatides i la traductora i escriptora Monika Zgustova. A més, han presentat el núm. 47 de la Maleta de Portbou en una trobada informal amb l'equip de la Maleta i els seus autors. Mentre, autors com Xavier Bosch, Maria Barbal, Gerard Quintana o Francesc Serés han signat els seus llibres en diverses llibreries de Barcelona.
 

Un primer experiment

L'escriptora Milena Busquets, que ha signat exemplars a la parada de la llibreria Jaimes, ha reconegut que Llibrestiu "és molt diferent que Sant Jordi. Una idea com aquesta de fer un dia del llibre a l'estiu o està molt ben promocionat i muntat... jo he signat dos llibres". Ha apuntat que a Catalunya "se signen llibres el 23 d'abril i si es vol intentar que sigui un altre dia s'ha de mobilitzar molts més mitjans i promoció, que no n'hi ha hagut". Busquets ha afegit que el Llibrestiu és "un primer experiment que hi ha molt espai per millorar".

foto 3826095
L'escriptora Milena Busquets ha participat de la primera edició del Llibrestiu. Foto: ACN

Tyto Alba ha fet l'adaptació en novel·la gràfica del llibre El olvido que seremos, i ha signat exemplars a la Casa del Llibre de Passeig de Gràcia. "Esperem que vingui molta gent i que s'interessin també pel meu llibre", ha indicat. Alba creu que sempre que es facin iniciatives com per exemple el Llibrestiu són "benvingudes" sobretot després dels darrers Sant Jordi. "Hi ha molt interès amb el llibre", ha afirmat.

Per la seva part, Vicenç Lozano, autor d'Intrigues i poder al Vaticà, creu que és fonamental que es parli dels llibres i de literatura. "Sempre la difusió del llibre és important i aquest primer any ha anat molt irregular, però esperem que vagi quallant la festa".