La pandèmia de la Covid-19 ha obligat a ajornar la noranta-tresena entrega dels premis Oscar al 25 de abril de 2021. Fins ahir no s'havia posat en dubte la celebració dels premis de l'elit cinematrogràfic, ja que la cerimònia s'havia de celebrar el 28 de febrer de 2021, un any més tard -aproximadament i depenent del país- que comencés l'epidèmia sanitària. 

Però els membres del consell de l'Acadèmia d'Arts i Ciències Cinematrogràfiques s'han reunit aquest dilluns al vespre per valorar el canvi de data, acordant un ajornament de vuit setmanes. Ho argumenten com a mesura de prevenció, ja que a l'Estat de Califòrnia -Estats Units- s'ha registrat el pic més alt de contagi els últims dies i les autoritats preveuen un rebrot a finals d'any. 

La cerimònia dels premis més reconeguts del cine mundial se celebren al Dolby Theatre de la ciutat de Los Angeles, on es reuneixen les celebritats per premiar les millors cintes de l'últim any. Els noms que més sonen per a la propera edició -que ha estat d'estrenes accidentades- són TENET de Christopher Nolan i The French Dispatch de Wes Anderson, entre d'altres.

D'aquesta manera, l'Acadèmia s'assegura que els premis realment sí es facin i eviten així una cancel·lació d'última hora com ha passat amb alguns festivals de cinema internacionals, com el Festival de Cannes, ajornat al juny i que s'ha acabat anul·lant. 

Tres ajornaments en tota la història

Els Oscars només han canviat de data en tres ocasions en els seus 92 anys d'història. La primera va ser per les inundacions de Los Angeles el 1938. La segona, per l'assassinat de Martin Luther King el 1968 i la tercera por l'intent d'assassinat del president Ronald Reagan el 1981.

Principals canvis en els requisits de competició

El canvi de data no és l'únic aspecte que diferencia la propera edició dels guardons que la d'anys anteriors. 

L’acadèmia de cinema estendrà la presentació de candidatures dels llargmetratges fins al 28 de febrer de 2021 en lloc de la data límit original del 31 de desembre de 2020. Normalment, les pel·lícules s’han d’estrenar el 31 de desembre de l’any anterior per poder optar als Oscars.

El grup ja havia decidit també el mes d'abril permetre que les pel·lícules que s'han llançat directament als serveis de streaming puguin ser elegibles per als premis. 

El 9 de febrer s’anunciaran les llistes de candidats potencials de les principals categories, inclosa millor documental documental i millor llargmetratge internacional. No serà fins el 15 de març que s'anunciaran candidatures definitives. 

Una decisió que beneficia les campanyes publicitàries

Per als estudis que planifiquen i pressuposten les campanyes de llançament i publicitat de les pel·lícules i pels que organitzen premis fora del circuït dels Oscar (com va passar l'any passat amb 1917 ) l’anunci de l’Acadèmia els ha proporcionat un espai per respirar. Per decidir què fer. L'ajornament i la nova finestra d’elegibilitat ampliada serà aprofitat per algunes pel·lícules que s'han vist obligades a publicar-se la tardor 2021. Ara poden intentar entrar en la candidatura. 

Els estudis que es plantejaven estrenar digitalment les seves pel·lícules poden ara esperar una mica més i veure si poden arribar a la sortida d’un llançament al cinema competint també pels Oscar.

De moment, l’acadèmia no ha proporcionat més especificacions sobre els nous estàndards d’elegibilitat. El grup ha dit en un comunicat de premsa que s'ha format un comitè amb líders de la indústria a "elaborar i aplicar" les noves normes abans de finals de juliol.