La Fura dels Baus ha homenatjat aquest divendres "tothom qui ha construït un món perquè hi hagi salut", amb l'espectacle 'NN (Nova normalitat)' al Recinte Modernista de Sant Pau. En el marc del Cruïlla XXS, la companyia ha integrat les seves estructures metàl·liques entre el públic congregat, que ha anat girant la cadira per gaudir d'un muntatge "360 graus". Així ho ha definit a l'ACN el director de La Fura dels Baus i de l'espectacle, Carlus Padrissa, que ha manifestat la voluntat d'explorar com serà la nova normalitat, al seu parer, "molt femenina". L'espectacle repeteix a Sant Pau aquest dissabte, i té previst traslladar-se a l'Hospital d'Igualada el 10 i 11 de juliol, tot i que les poques entrades venudes fan perillar les funcions.

Aforament de 400 persones

Amb un aforament de 400 persones, entre elles personal sanitari de l'Hospital de Sant Pau, La Fura dels Baus ha homenatjat el personal de neteja, equips científics, zeladors, infermeres, metges, terapeutes, farmacèutics, voluntariat, treballadores socials, conductors d'ambulància o arquitectes d'edificis sanitaris. Tots, representats en una òpera en què veus com la de la soprano Alba Fernández Cano han conjurat amb la coral Càrmina.

Els intèrprets s'han vestit amb bates blanques, donades per l'hospital i contribuint a l'ambientació sanitària. "És una òpera nova, una obra trencadissa, a partir de trossos des del classicisme, a la modernitat", ha explicat Padrissa. Per fer-ho, combinen els seus personatges i estructures fureres, en aquest cas de mitjà format, amb la dramatúrgia de Pau Miró.

La fura dels baus nova normalitat 2 ACN

Escena de l'espectacle que la Fura dels Baus dedica al personal de la salut / ACN

Una narrativa que ha portat a homenatjar l'arquitecte Enric Miralles, qui va ser col·laborador de la Fura, com a inici d'un reconeixement que s'allargarà fins al 2021 amb motiu dels 20 anys de la seva mort. També s'ha recordat el músic Víctor Nubla, mort aquest abril al mateix Hospital de Sant Pau.

L'esfera del planeta, entesa com a "vaixell on viatgem tots", ha tingut un protagonisme especial. "El coronavirus és l'enemic comú de tota la humanitat i també ha de ser una lliçó per aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible", apunta el director com a pretext del muntatge.

A través d'una aplicació mòbil, el públic ha interactuat responent a dilemes com: "El coronavirus ens farà ser millors o pitjors?". El 66% s'ha decantat per una resposta optimista.

La fura dels baus nova normalitat 3 ACN

Escena de l'espectacle de la Fura dels Baus amb una piscina / ACN

L'espectacle s'ha dirigit fins a la Dona del Mil·leni, un dels personatges femenins de la Fura, a qui les cantants de la coral Càrmina han escalat per culminar la nit. "Els homes ajuden a moure l'estructura, i representa la nova normalitat, que serà molt femenina, serà un matriarcat", ha afirmat Padrissa.

L'actuació a Igualada, en perill

La setmana vinent, 10 i 11 de juliol, 'NN' viatja a l'Anoia, a l'Hospital d'Igualada. Carlus Padrissa ha alertat de les poques entrades que s'han venut per aquestes funcions (100 de les 1.600 disponibles), un fet que els porta a plantejar la cancel·lació en cas que aquesta setmana no puguin recuperar el ritme de vendes.

La fura dels baus nova normalitat 4 ACN

Escena representant un vaixell de l'espectacle 'NN (Nova Normalitat)' de la Fura dels Baus / ACN

Si superen les 900 entrades venudes, els beneficis restants aniran destinats a estudis psicològics per al personal sanitari de l'Hospital d'Igualada. A partir de setembre, l'espectacle tornarà a Catalunya, a localitzacions com Terrassa, Girona, Vic o l'Hospital de la Vall d'Hebron.