Com porta passant des del decret d'estat d'alarma del passat dissabte, diverses són les iniciatives culturals que en plena crisi del coronavirus estan apropant-nos a casa la música, la literatura, el teatre o el pensament. L'esforç que s'està fent des del món de la cultura per apropar-nos les seves propostes a casa és magnífic, per aquest motiu des d'ElNacional.cat us oferim cada dia un recull de les activitats més destacades pel dia. Avui, divendres 20 de març, són les següents:

L'Auditori. Ros Ribas

L'Auditori, ara a casa

La sala barcelonina va presentar ahir L'Auditori a casa teva, una selecció íntegre de concerts i que permet gaudir des de casa d'alguns dels moments més espectaculars i màgics viscuts en aquest temple modern de la música de cambra. A través d'aquesta web, doncs, es poden tornar a sentir concerts tan inoblidables com el debut de Kasushi Ono com a titular de la formació en una vetllada única de l'OBC a la Sagrada Família. 

 

Presentació de "El delta de les paraules", de Cesk Freixas

El cantautor Cesk Freixas, un dels màxims exponents de la nova cançó protesta a Catalunya, és també un dels primers autors de la nova col·lecció de poesia urbana Contraveu, de Rosa dels Vents. Aquest vespre a les 19.00h i en directe presenta el seu llibre de poemes El delta dels paraules a través del seu perfil d'Instagram.

 

Concert de Meritxell Nedderman (Vida at Home)

El Festival VIDA, que se celebrarà aquest juliol a Vilanova i la Geltrú, ha estat l'últim a sumar-se a aquestes iniciatives amb el Vida at Home: concerts de diversos músics de l'escena catalana i nacional que cada dia, amb format de càpsules publicades a les xarxes socials del festival, faran més amè el confinament del públic del Vida. Ahir va començar amb un recital de Ferran Palau, i avui serà l'ocasió de Meritxell Nedderman, a les 19.00h. La iniciativa continuarà els propers dies amb concerts de Clara Peya,  Enric Montefusco, DJ Maadraassoo, Meritxell Neddermann, The New Raemon, Núria Graham, Paula Valls, Rey Lobo, Sam Berridge, Tversky i més artistes per confirmar.

 

 

Diversos artistes (Cuarentena Fest)

El Cuarentena Fest se celebra des del 16 de març i està previst que duri fins al dia 27. Avui el torn és per a Evripidis and his tragedies (19.00h), Casa Manuela (20.00h), Megansito el Guapo (21.00h) i Rebe (22.00h). A través dels canals de festival, el públic pot seguir els concerts dels artistes i veure'ls actuar des del sofà de casa seva, la seva habitació o el seu espai de creació. Cada dia es programen quatre concerts: de 19.00h a 22h.

 

Presentació de Diez maneras de cargarse una relación, de Patrícia Ramírez i Eva Congost

Patricia Ramírez i Eva Congost són les autores de Diez maneras de cargarse una relación, un divertit i amè assaig en el qual reflexionen sobre el perill dels mals hàbits de parelles. Aquesta tarda imparteixen una conferència en línia (@megustaleer) sobre les relacions de parella en temps de coronavirus.

 

Madame Butterfly, de Puccini (Liceu)

El Gran Teatre del Liceu també puja el teló virtual oferint una àmplia programació per a aquests dies. A través de les xarxes, el web de Liceu i la plataforma My Opera Player (www.myoperaplayer.com), en col·laboració amb el Teatro Real, posa a disposició diferents òperes i espectacles. Aquesta tarda es pot veure 'Madame Butterfly', de Giacomo Puccini, per exemple.

 

Concert de Feliu Ventura (Festival Esperanzah)

El festival Esperanzah!, iniciativa del grup Txarango, també ha programat diverses actuacions musicals per aquests dies de confinament. A part, però, els organitzadors també han programat xerrades, màgia, cançons infantils i fins i tot ioga inclusiu que podreu anar seguint a l'Instagram del festival. Avui, per exemple, Mar Sabé oferirà una xerrada sobre l'Open Arms a les 18.00h, i acte seguit el cantautor Feliu Ventura oferirà un concert a les 20.30h.

 

 

 

Poesia de guàrdia (@poetadeguardia)

Des de fa diversos dies, el compte de Twitter @poetadeguardia ofereix cada dia un poema inèdit recitat pel seu autor. Inaugurat per Josep Pedrals fa cinc dies, avui és el torn de David Caño, que a través d'un vídeo ha publicat el seu poema, igual com han fet en els darrers dies Martí Sales, Núria Martínez-Vernis, Andreu Gomila o Maria Sevilla, entre d'altres.

 

La Revista de Catalunya, gratuïta a la seva web

De manera excepcional, el número 309 de la Revista de Catalunya està penjat a la web de forma absolutament gratuïta. Com que el número encara no ha arribat als quioscos i llibreries del país, la Revista de Catalunya s'ha volgut sumar a l'onada de propostes i iniciatives culturals per tal d'apropar-nos el millor de la cultura en aquests dies de confinament.

 

Concert el pianista Ignasi Cambra

Com cada dia des de fa alguns dies, avui a les 20.30 hores el pianista Ignasi Cambra oferirà un petit concert  en directe des del seu Instagram Live, que podeu seguir @ignasi.cambra

 

La Fille du Régiment, de Donizzetti (Metropolitan Opera)

Alguns veïns de l'Eixample tenen la fortuna d'escoltar cada una nit una ària que la seva veïna Begoña Alberdi, soprano, els canta des del balcó. Per qui no visqui al barri de Sant Antoni, però, el Metropolitan Opera de Nova York ha programat per aquests dies una òpera en streaming diària. A través de la seva web (https://www.metopera.org/) i a partir de les 19.30h -hora americana-, se'ns ofereix la possibilitat de gaudir, cada dia, d'un clàssic de l'òpera. El torn d'avui és per a La Fille du Régiment, de Donizzetti.

La Traviata_Wikipedia