Ja és a la venda el tercer àlbum de TxarangoEl cor de la Terra, on aquest grup confirma la seva aposta pel mestissatge, amb una marca dominant, la del ska, com al tema "El tren del temps" però també amb cançons amb un so molt més proper a la rumba, i amb alguns ritmes llatins (com a "Somriurem quan tot falli" o a "Resiste y mira"). Malgrat tot, els instruments de vent són els que marquen el ritme del disc. Txarango ja va fer la presentació d'alguns d'aquests temes a la inauguració d'Strenes, el festival de Girona, on van ser molt aplaudits. Ara ja té previstes actuacions al Viñarock de Villarrobledo, i al festival Cruïlla de Primavera, al Poble Espanyol. Més endavant està previst que visitin França, Holanda, Euskadi, Barcelona, Mallorca, el País Valencià... El disc complet es pot baixar, en descàrrega lliure, a la pàgina web del grup.

Entre amics

El cor de la Terra és un àlbum ple de col·laboracions, començant per una cançó, "Terra endins" interpretada en català per Manu Chao, una referència inevitable en aquest àlbum, on es respira la seva influència. Però també inclou una intervenció de Pau Donés: interpreta una cançó de Jarabe de Palo, "Mil ocells". Sorprèn el préstec de músiques protestants africanes a "Meravellós regal", amb l'ugandès Safari Children's Choir, una mena de muntatge en què la música de Txarango es combina amb la del grup africà, sense sobreposar-se mai. I fins i tot hi ha una col·laboració de The Cat Empire, gravada des d'Austràlia.

Música amb missatge

Txarango pretén que aquest àlbum sigui un cant a un món millor en plena crisi dels refugiats. "La música és el batec dels pobles i amb nosaltres portem els seus camins. Obriu totes les portes. Benvinguts al cor de la terra". Aquest és el missatge amb què s'inicia l'àlbum, amb una dedicatòria especialment dedicada als refugiats. "La llibertat és la nostra única bandera", es deixa ben clar al tema "Som foc". A l'àlbum hi ha temes dedicats a la resistència, com "Resiste y grita", que es va gravar amb col·laboració dels internats al camp de Vasilika, a Grècia. Txarango esdevé un portaveu d'una resistència difusa contra les injustícies del món actual, però sense adscriure's a cap corrent polític concret. Això sí, Txarango ha promès destinar el 50 % dels beneficis dels temes d'aquest àlbum a organitzacions benèfiques.

Txarango cos

Txarango. Foto: Bernat Almirall.

Bon rotllo

Malgrat tot, fins i tot els temes més dramàtics són tractats amb frescor i sense dramatisme en aquest àlbum. Res més allunyat del plany dels cantautors dels setanta. El cor de la terra inclou també un gran nombre de temes dedicats a la festa, al desig, a l'amor, a l'amistat... És un àlbum consagrat també a "Cantar cançons a la lluna plena. Sentir la terra amb pas descalç. Riure de nou de la broma de sempre". La majoria de temes són cants d'enamorament com "T'espero" o "Ulls de corall".

Utopia

"Resiste y grita" és un himne que expressa la filosofia de Txarango i fa un crit als seus seguidors a "Contraatacar con tanques de canciones. desalambrar vallas y corazones (...) Levantaremos un mundo mejor". Al llibret amb les lletres, hi apareix la imatge d'alguns membres de Txarango acompanyats de diverses persones més, amb nassos de pallasso, davant del mur de la vergonya dreçat entre Israel i Palestina... La desigual lluita entre les trompetes i la maquinària militar.