Oriol Junqueras, des de la presó, ha intentat mantenir el vincle amb els seus fills, Lluc i Joana, a través d'alguns textos que els va enviant ben sovint. Ara, tots aquestes històries es publiquen juntament a Contes des de la presó (Ara Llibres). L'editor ha fet una tasca de luxe i ha aconseguit que cada conte vagi acompanyat d'un dibuix fet per un il·lustrador diferent. N'hi ha un d'especialment emotiu: el de Raül Romeva. El llibre, que surt a la venda aquest dimecres, apareix alhora en català i en castellà.

contes des de la presó oriol junqueras cristina losantos

Dibuix: Cristina Losantos.

A la presó, amb els fills

Junqueras obre el llibre amb una carta als seus fills on els explica que a desgrat de l'"absència imposada": "Allà on aneu, jo sempre seré amb vosaltres i amb la vostra mare". El text està signat el 19 de febrer, a Soto del Real, i Junqueras en ell prepara als fills per una llarga temporada en què encara els resultarà més difícil de veure's, a causa del judici i de l'allunyament de Catalunya.

Ensenyaments i fantasies

Alguns d'aquests textos els ha elaborat Junqueras a partir del que li expliquen amics i parents del que interessa els seus fills. Si s'han interessat sobre els dromedaris, els fa un conte per explicar-los coses sobre camells i dromedaris. En d'altres aprofita els seus coneixements com a historiador, i explica l'arribada dels romans a Sant Vicenç dels Horts, el seu poble, o el periple del Mar Eritreu, la circumval·lació d'Àfrica per part d'uns navegants fenicis. Però a vegades recorre als seus coneixements d'astronomia, de zoologia, de geografia... I fins i tot proposa als nens petits experiments científics. Ho fa per ensenyar-los algunes coses, però, sobretot, com diu a la fi d'un conte sobre els cromanyons, "per demostrar-vos que us estimo molt i us enyoro".

contes des de la presó oriol junqueras trepax

Dibuix: Trepax.

Pres, i pare

Junqueras, en els textos d'aquest llibre, puntualment fa referència a la seva estada a la presó, i fins i tot menciona els seus companys de captiveri, però evita convertir el seu empresonament en el punt central de cap conte. De fet, si alguna cosa sorprén és que els contes de Junqueras els transporten, a ell i als seus fills, lluny dels murs de la presó: els porta a la cuina de casa seva, a la finestra des d'on abans miraven a Collserola... Però també els transporta lluny del seu marc habitual. Els condueix per l'espai sideral, per deserts i per platges, per la Xina, per França... Abans que res, en aquests textos Junqueras és pare, i fins i tot promet als fills recuperar el temps perduts i veure tots aquells llocs que s'han hagut de perdre mentre ell era a la presó.

Guardiola, amb Junqueras

Pep Guardiola ha volgut fer el pròleg d'aquest llibre que defineix com "una mostra d'amor, un cant a l'intel·ligència i una lliçó de dignitat". L'antic entrenador del Barça ha volgut destacar que Junqueras és un home que s'ha vist privat "del millor regal que ens dona la vida", "veure créixer els fills". "Cap cel·la, cap mur, ni cap vidre de cap presó no aconseguiran mai apagar una veu i un cor ple d'esperança", conclou Guardiola.

El poema final

El llibre acaba amb un emotiu poema, amb un títol que és tota una promesa: "Un dia em veureu tornar". Comença tot dient: "Encara que ara sembli / que un oceà separa les nostres platges, / un dia em veureu tornar / sobre un pont d'històries i de contes / que us hauré explicat"...

 

Dibuix de portada: Xavier Mula.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat