Els ídols musicals de Robert Crumb

Reverències. Ja l’hauríeu de conèixer però si no, només explicar-vos que la influència de Robert Crumb en el món del còmic es podria equiparar, i no exagero, a la de Shakespeare a la literatura, Picasso en la pintura o els Beatles al pop. 

Autor d’incunables del novè art com Genesis o Fritz The Cat, a més de ser el creador d’altres imatges iconogràfiques de la cultura pop del segle XX com la portada de l’àlbum Cheap Thrills (1968) dels Big Brother and the Holding Company de Janis Joplin, una de les principals obsessions de Robert Crumb són les dones de grans pits. L’altra, la música d’arrel nord-americana. Melomania traçada i transcrita en aquests Héroes del blues, el jazz y el country publicat originalment a la dècada dels 80 i que per fi ha portat a les nostres llibreries Nørdica Libros.  

Ideada originalment com una col·lecció de cromos editada en col·laboració amb la discogràfica Yazoo Records (estampes que ara es paguen a preu de ronyó en el mercat negre d’òrgans), de Louis Armstrong a Skip James, Duke Ellington, Blind Lemon Jefferson, Benny Goodman, Jimmie Rodgers, Coleman Hawkins, Charlie PattonHéroes del blues, el jazz y el country és una extraordinària sèrie d’il·lustracions de les llegendes de la música popular als Estats Units d’inicis del segle XX. 

Un centenar de retrats que en la seva translació al còmic vénen acompanyats de notes biogràfiques, esdevenint no només una exquisidesa il·lustrada sinó una magnífica enciclopèdia dels primers mestres dels blues, jazz i country. A més a més, el llibre es completa amb un CD amb 21 temes d’alguns dels músics retratats seleccionats pel mateix Robert Crumb. Imprescindible.  

Héroes del blues, el jazz y el country. Robert Crumb. Traducció: Ana Momplet. Nørdica Libros. Madrid, 2016. 240 pàgines.