El 1982 l'editorial Bruguera va fer un intent per difondre el gran clàssic de cavalleries català, el Tirant lo Blanc passant-lo a còmic. Es va encarregar de l'adaptació del text i del pròleg Maria Aurèlia Capmany, Andreu Martín va preparar el guió i Jaume Marzal se'n va encarregar de les il·lustracions. Ara Random House Mondadori, en el seu segell Bruguera, recupera aquesta vella edició, en catalán y en castellano.

ordenacio cavaller tirant

Els editors creuen que el Tirant és una obra molt especial perquè combina una trama frenètica d'aventures amb un cert humor, uns personatges molt ben perfilats i fins i tot amb un toc d'erotisme. La història de Joanot Martorell i Martí Joan de Galba es mostraria com un text d'una tremenda actualitat. De fet, l'adaptació al còmic de 1982 va estar seguida d'altres adaptacions, a càrrec de diversos dibuixants, amb estils ben diferents: Jordi Bulbena, Sento Llobell, Jesús Huguet... 

boda del rei tirant

En aquesta aventura literària s'hi van implicar tres personatges emblemàtics. Maria Aurèlia Capmany, filla del folklorista Aureli Capmany, va ser una escriptora molt popular, amb novel·les com Feliçment jo sóc una dona Quim / Quima. Va conrear nombrosos gèneres: el teatre, l'assaig, el guió, les memòries, la traducció...  A més a més va ser una destacada militant antifranquista, que va participar en la Caputxinada, i una decidida feminista, amb llibres com El feminisme a Catalunya. Va morir el 1991. Andreu Martín és tan polifacètic i prolífic com Maria Aurèlia Capmany. És autor de desenes d'obres per a adults, infants i joves, però també ha conreat el teatre, les memòries, el còmic... Jaume Marzal és un valencià que en els darrers anys és més conegut per les seves pintures, de to orientalista, que per la seva vessant de dibuixant de còmic.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat