Els espies ficticis Mortadel·lo i Filemó van quedar orfes de pare fa poc més d'una setmana i avui han demostrat la seva pena en un mural ubicat al barri del Clot de Barcelona. En el dibuix es pot veure els dos personatges plorant la mort de Francisco Ibáñez, que va traspassar fa poc més d'una setmana als 87 anys, juntament amb un retrat somrient d'un dels vinyetistes més populars del país. El mural es troba ubicat al carrer de Bilbao i, segons els veïns, es va començar a pintar el passat dissabte 22 de juliol. És obra de Miguel Ángel Pérez Manzaneque, conegut com a Absure2000, que ha volgut així fer un homenatge al qui considera "el millor dibuixant de còmic espanyol". L'artista urbà, que resideix a Badalona, ha manifestat a les xarxes socials que va viure molt a prop d'Ibáñez durant la seva infància a Barcelona; el dibuixant, de fet, va viure al barri de Sant Martí de Provençals, molt a prop d'on ha aparegut el mural.

Aquest reconeixement se suma a altres mostres d'afecte que han tingut d’altres companys professionals i amics, o inclús l’Ajuntament de Barcelona, que resoldrà de manera pòstuma un deute amb el dibuixant i farà un acte d’homenatge per fer entrega de la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a la seva família. Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, va destacar que Ibáñez "era una persona molt implicada en la vida associativa i cívica de Barcelona, que va estar dibuixant fins a l’últim moment, expressant amb intel·ligència i humor, fent una anàlisi social i fent pensar tantes generacions de catalans i espanyols que fins i tot van aprendre a llegir amb els seus còmics”. “La millor manera de retre-li homenatge és pensant en aquell home que sempre tenia una paraula amable, un sentit de l'humor indestructible i un optimisme a prova de bombes”, va dir. “Molts barcelonins i barcelonines, d’edats molt diferents, sentim aquesta tristesa per haver-lo perdut i també aquesta alegria per haver après tant d’ell i dels seus escrits i dels seus personatges que ja formen part de les nostres vides”.

Una vida dedicada al còmic

Francisco Ibáñez va néixer a Barcelona el març de 1936, pocs mesos abans de l'esclat de la Guerra Civil Espanyola. Va començar a treballar de molt jove en feines que sempre compaginava amb col·laboracions en revistes. Als 21 anys, però, va decidir dedicar-se al còmic a temps complet. Així, el 1957 va començar a col·laborar amb l'Editorial Bruguera, al costat d'historietistes de renom de l'època. Mortadel·lo i Filemó es convertirien en els seus personatges estrella. Ibáñez va crear tot un univers de sèries com ara La familia Trapisonda, un grupito que es la monda13, rue del PercebeEl botones SacarinoEl doctor Esparadrapo y su ayudante Gazapo, Rompetechos, Doña Pura y Doña Pera, vecinas de la escalera, o Pepe Gotera y Otilio, chapuzas a domicilio. Aquestes es van publicar en revistes com El DDT o Tío Vivo.