Molta gent ha passat pel carrer llúria, a l'alçada d'Aragó, sense adonar-se que entre els edificis moderns de l'Eixample s'hi troba, embotit, un claustre gòtic. Una obra arquitectònica preciosa, però, a més a més, un racó tranquil i molt agradable, absolutament inesperat en aquest entorn. I, normalment, desert. Això, a Barcelona, no és poc.

Façana de l'església de la Concepció al carrer Aragó. Fotografia: Núria Pueyo, Viquipèdia.

Un convent desplaçat

Molts convents i monestirs barcelonins no van sobreviure a les desamortitzaciones del segle XIX. Algunes ordes van ser dissoltes, altres van ser expropiades... Alguns temples van ser destruïts en la guerra del francès o en les freqüents bullangues d'aquest segle. El monestir del carrer Jonqueres, de les monges comanadores de Sant Jaume, va ser un dels que va tenir problemes. Les monges van ser expulsades del convent per les tropes d'ocupació franceses i la congregació es va dissoldre. L'edifici, situat als voltants de l'actual plaça Urquinaona, va ser ocupat per l'exèrcit, fins el 1867, que va ser convertit en una parròquia dedicada a la Concepció. Per ben poc temps, perquè per motius urbanístic, el govern va decidir que s'havia d'enderrocar. El rector va aconseguir negociar que l'edifici es desmantellés i es traslladés al nou emplaçament. Al nou edifici se li va afegir, també, un campanar procedent de l'església de Sant Miquel, situada al darrera de l'Ajuntament, que s'havia enderrocat (la portalada, en canvi, es va transferir a la basílica de la Mercè). El trasllat pedra a pedra dels elements de Jonqueres i Sant Miquel van permetre construir la nova parròquia a una zona on en aquell moment tan sols hi havia camps, perquè la burgesia encara no s'havia llançat a la conquesta de l'Eixample

Claustre de l'església de la Concepció. Fotografia: Mar Sánchez.

Un lloc amb encant

El campanar de Sant Miquel va patir greus transformacions amb el trasllat. L'església del monestir de Jonqueres també va patir alguns canvis amb el desplaçamentt, i les destruccions patides durant la guerra civil van obligar a fer-li grans reformes, que no sempre van ser gaire respectuoses amb l'edifici. A més a més, van desaparéixer els edificis annexos al monestir. El claustre gòtic, en canvi, sembla haver-se conservat sense modificacions, però en realitat és molt més petit que l'original: té la meitat d'arcades. I, tanmateix, el claustre aconsegueix recomposar, al centre de Barcelona, tot l'encant dels antics edificis gòtics.

La "peixera" del Conservatori Superior de Música. Fotografia: Stefanrevollo. Viquipèdia.

Del passat a la modernitat

Ben a prop del claustre de la Concepció, al carrer Bruc, hi trobem un  altre edifici que mereix la pena visitar, el Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Es tracta d'un edifici construït per l'arquitecte municipal Antoni de Falguera i Sivilla entre 1916 i 1927. Falguera, tot i que era deixeble de Domènech i Montaner, i que havia estat molt influït pels modernistes, barreja elements del modernisme amb tics del noucentisme, en un estil molt personal. La façana del Conservatori té una clara influència de la Casa de les Punxes de Domènech i Cadafalch. L'espai més impactant és la sala central, l'anomenada "peixera" (perquè té finestres per totes bandes): es tracta d'una sala coberta per una bella lluerna que li dóna una il·luminació molt especial i que s'usa com auditori i com saló per a recepcions. El Conservatori és ple d'elements decoratius de gran bellesa, com escultures, làmpares de forja... Cal destacar l'escultura de la porta principal, d'Eusebi Arnau.

Detall de la lluerna de "la Peixera" del Conservatori. Fotografia: Stefanrevollo, Viquipèdia.

Abans de plegar

Si abans d'anar-vos-en a casa, voleu fer una parada, podeu anar al Cafè del Centre, al carrer Girona 69, un bar del 1873 que manté tot l'aire d'un cafè de tota la vida: columnes de ferro, barra de fusta, taules de marbre... Si el que voleu és sopar, podeu triar un racó ben amagat molt a prop del conservatori, el restaurant Casa Amalia, al passatge del Mercat, un estret carreró al costat del mercat de la Concepció, famós per la seva cuina de mercat. I, en sortir, si volem tenir un detall amb qui ens acompanya o amb qui ens espera a casa, podem passar per les floristeries del mercat de la Concepció: és igual quina hora sigui: estan obertes nit i dia.

Claustre de l'església de la Concepció. Fotografia: Mar Sánchez.