Des del passat dissabte, tots els cinemes, teatres i locals d'oci del territori estan tancats, però ni l'estat d'alarma decretat i l'aturada de país solidària reclamada pel Govern de la Generalitat no han de significar en cap cas l'abandonament d'un dels plaers més grans del món: gaudir del bon cinema. I, a més, sense pagar.

Hi ha una forma de veure més de 2300 pel·lícules i documentals en línia absolutament gratuïta i amb un carnet que té la immensa majoria de la població: el de la biblioteca. En efecte, la Xarxa de Biblioteques Municipals de Catalunya, en col·laboració tant amb el Departament de Cultura de la Generalitat com amb el Ministeri de Cultura, van posar en marxa ja fa anys el portal digital E-film, un immens aparador cultural en el qual l'usuari, tan sols identificant-se amb el seu carnet de la biblioteca, pot visualitzar milers de pel·lícules, documentals, entrevistes i contingut audiovisual de tota mena.

Albert Serra

"Història de la meva mort", d'Albert Serra, un dels films nacionals més premiats internacionalment en la darrera dècada, és una de les pel·lícules catalanes disponibles al catàleg d'E-film

Així doncs, E-film és un servei públic i cultural que pot esdevenir en aquests dies de confinament una alternativa gratuïta a les moltíssimes plataformes digital de pagament des de les quals podem accedir a contingut audiovisual de ficció. El funcionament és senzill: una vegada haguem accedit a la plataforma amb el nostre nom d'usuari i contrasenya, es poden veure 8 pel·lícules al mes -2 a la setmana- de forma absolutament gratuïta, independentment dels llibres i altres documents que es tinguin en préstec. Cada pel·lícula està en préstec durant 72 hores, temps en el qual pot visualitzar-se tants cops com es vulgui i des de qualsevol dispositiu mòbil.

E-Film beu del catàleg en línia de Filmin i és la secció cinèfila de eBiblioCat, la biblioteca digital del Sistema de Lectura Pública de Catalunya que actualment ofereix més de 8.200 llibres electrònics, 90 revistes en format digital i més de 2.300 pel·lícules. Compta amb films de tots els gèneres, des de comèdies romàntiques fins a cinema clàssic passant per la ciència-ficció, el cinema de culte o els westerns. En definitiva, un catàleg que si ja de per si seria adient per no sortir de casa, en moments excepcionals com ara es converteix en magnífica opció per gaudir del setè art en dies de confinament.