Aquest cap de setmana sí que molts ja estem de vacances! Jo almenys he pogut gaudir del luxe d'escriure-us això des de la vora del mar. Sí, molts enyorem les festes majors i la rauxa pròpia dels vespres i les nits d'agost, però aquesta nova normalitat no ens evita poder fer plans i gaudir de la cultura arran de Catalunya. És per això que a La Llança us proposem cinc plans per a gaudir tant si sou a la ciutat o al poble. Bona entrada d'agost amics i amigues!

Escapa't al Konvent de Cal Rosal

El Konvent de Cal Rosal (Berguedà) acollirà aquest agost i setembre un nou festival de fotoperiodisme que porta per nom Necessari. Es tracta d'una iniciativa impulsada per la revista 5W i que comptarà amb exposicions, taules rodones, presentacions de llibres, debats i visites guiades. En total, hi haurà 12 exposicions de projectes de fotoperiodistes com Séverine Sajous, Anya Miroshnichenko, Núria López Torres, o Santi Palacios. L'objectiu del festival és aportar un "fotoperiodisme crític per combatre la desinformació i les notícies fast-food". La inauguració serà el dissabte 8 d'agost amb un recorregut per les 12 exposicions i una taula rodona al voltant del fast-food informatiu amb Pere Rusiñol, Agus Morales, Malcom Otero i Marta Roqueta, moderada per Mònica Hernàndez.

Festival 'Necessari' Konvent Cal Rosal ACN

ACN

Torna al cinema

Les sales de cinema segueixen recuperant activitat però només quatre pel·lícules arribaran a la cartellera aquest divendres. L'estrena més destacada és Colour out of Space, una cinta de ciència-ficció i terror amb Nicolas Cage que va passar pel festival de Sitges. També s'estrena The Way Back, el drama sobre una estrella de bàsquet caiguda en desgràcia protagonitzat per Ben Affleck. A més, es podrà veure l'opera prima de Mounia Meddour Papicha. Sueños de Libertad, que es va estrenar a Cannes i serà la candidata d'Algèria als Òscars. El toc de comèdia el donarà ¡Que suene la música!, de Peter Cattaneo, director de Full Monty, que s'introdueix a la vida de les dones dels militars.

Pla general de la pel·lícula 'Papicha. Sueños de libertad' de Mounia Meddour/ACN

Pla general de la pel·lícula Papicha. Sueños de libertad de Mounia Meddour/ACN

Gaudeix de la cobla i el circ a Palamós

El festival Amb So de Cobla de Palamós (Baix Empordà) va inagurar aquest dimarts al passeig de les Pites la seva quarta edició amb un espectacle que fusiona la cobla i el circ de la mà de l'Ateneu Popular 9 Barris, la Cobla Sant Jordi i Pep Pascual. L'actuació combina per primera vegada aquestes dues disciplines amb un espectacle coproduït pel certamen i la Fira Mediterrània de Manresa. L'esdeveniment s'estrena marcat per les mesures de seguretat contra la covid-19 amb entrades gratuïtes per a la majoria d'actuacions però numerades, menys aforament i distància de seguretat El festival s'allargarà fins dissabte i pel seu escenari també hi passaran artistes com Petitet, Pau Alabajos i la Cobla Ciutat d'Amposta, que hi oferirà el seu debut.
 
Un dels acròbates al festival Amb So de Cobla/ACN

Un dels acròbates al festival Amb So de Cobla/ACN

Canta i balla amb Cariño

 
Potser les coses han canviat tant que en la dolçor s'amagui la subversió. En temps de trap, lletres explícites i obvietats múltiples, on queda el tontipop? Perquè justament on ho situa el trio madrileny Cariño: amb la seva dosi justa d'ingenuïtat, lleugeresa i optimisme però la consciència despiertísima, les ungles afilades i amb genialitats com això d'emportar-se al seu terreny un nou himne de la música urbana com Llorando en la limo de C. Tangana. “Dios bendiga al tontipop, Dios bendiga a Family”, canten en ella, la versió viral que ha permès conèixer a les Cariño de Movidas (2018), una primera col·lecció de cançons fresquísimas, dolces i enverinades que retornaran l'esperança als més descreguts.
 

Coneix el refugi 307

En el context de la Guerra Civil, Barcelona va tornar a patir de primera mà els bombardejos indiscriminats sobre la població civil. La salvació: els centenars de refugis que es van construir sota la ciutat, entre els quals destaca el refugi 307, construït solidàriament pels veïns i veïnes de Montjuïc i que s'ha convertit en un memorial de la lluita per la supervivència i el desastre de les guerres. Cada diumenge d'agost al matí s'organitzen visites guiades amb cita prèvia per a conèixer la seva història en detall.