Clica sobre la imatge per ampliar-la

La Universitat de Barcelona busca els antics alumnes que van lluitar per la llibertat, contra el franquisme, en el si del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB). Ha posat en circulació una fotografia d'una assemblea d'estudiants de l'any 1966 i demana a aquells antifranquistes que s'hi puguin reconèixer, o que identifiquin els seus companys, que ho notifiquin, per tal de recuperar la memòria històrica de la universitat. Aquells que reconeguin algú a la fotografia poden escriure al correu electrònic jprada@ub.edu, del servei de protocol de la Universitat de Barcelona.

Homenatge

En el 50 aniversari de la Caputxinada aquesta universitat ha volgut fer un homenatge a tots aquells que van lluitar per la democratització del centre. A l'entrada de l'acte s'hi ha exposat també la fotografia de l'assemblea d'estudiants, per tal que els antics alumnes poguessin identificar els seus companys. L'acte s'ha celebrat al Paranimf de la Universitat i ha estat presidit pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha destacat el paper de la Caputxinada com a porta de la transició: "Va obrir els ulls a molta gent, de dins i de fora". El rector Dídac Ramírez ha reivindicat que els tancats volien "una universitat nova, lliure, moderna, que fos casa de llibertat". 

Els protagonistes

En l'acte també hi ha participat Enric Castells, en nom dels caputxins que van acollir els estudiants. I també diversos assistents a la caputxinada: el professor emèrit Borja de Riquer, la professora d'institut Mariona Petit, el professor Ramon Torrent, que va presidir la constitució del sindicat el 1966... Mariona Petit ha destacat el sentiment de victòria dels participants a la tancada de Sarrià: "El règim no va poder imposar la seva organització; nosaltres, en certa manera, havíem canviat la universitat".

Revocació total de les sancions

Molts estudiants i professors de la Universitat de Barcelona van patir sancions acadèmiques com a conseqüència de la militància al SDEUB, o pel fet d'haver donat suport als tancats al convent dels Caputxins de Sarrià. En total 28 estudiants i 67 professors van ser sancionats, alguns fins i tot van ser condemnats a l'expulsió de la universitat a perpetuïtat. Avui el rectorat ha volgut aixecar-los oficialment totes les sancions, i fer extensiu aquest aixecament a tots els estudiants sancionats per motius polítics durant la dictadura.