La capella ardent de Josep Maria Espinàs, que va morir aquest diumenge a 95 anys, s'obrirà aquest dimarts 7 de febrer a les 10.30 hores al Palau de la Generalitat. El fèretre del periodista i escriptor s'instal·larà al Saló Sant Jordi fins a les 19.00 hores del dimarts perquè els ciutadans el puguin visitar i retre-li homenatge, signant el llibre de condolences. L’accés, segons ha detallat la Generalitat, serà per la porta principal, situada a la plaça Sant Jaume. Just abans de l'obertura de les portes de la capella ardent, a les 9.00 hores del matí, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, traslladarà personalment el condol en nom del Govern a la família d'Espinàs i farà un parlament institucional.

La Generalitat va mostrar aquest mateix diumenge la seva voluntat d'acollir la vetlla de Josep Maria Espinàs al Palau, atesa la distinció de l'escriptor i periodista amb la Medalla d’Or de la Generalitat. Considerat un dels grans autors populars de Catalunya, deixa una extensa col·lecció de gairebé un centenar de llibres, amb la que es va convertir en un referent de la creació literària en català des de la joventut, després que amb 26 anys va guanyar el premi Joanot Martorell per la novel·la Com ganivets o flames.

Reconegut per les novel·les, les cròniques de viatges pel país i pels articles periodístics, Espinàs va ser molt polifacètic. També va tenir un destacat paper en la música catalana, sent el cofundador l'any 1961 d'Els Setze Jutges, el grup promotor de la Nova Cançó del qual va formar part juntament amb Lluís Llach, Joan Manuel Serrat o Maria del Mar Bonet. En el món de les lletres, ha deixat empremta fundant l'editorial La Campana, el 1985, mentre que a la televisió va presentar el reconegut programa d'entrevistes Identitats a TV3.

Mostres de condol

La notícia de la mort d'Espinàs va generar una allau de mostres de condol que va omplir les xarxes. Diverses personalitats, tant culturals com polítiques, van voler recordar i reconèixer la seva figura. Entre aquells que s'han acomiadat d'Espinàs, hi ha el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el president a l'exili, Carles Puigdemont, però també persones del món cultural, com la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, el cantautor Lluís Llach, el poeta Carles Duarte, entre d'altres. El Futbol Club Barcelona també va voler retre homenatge a qui va ser un dels coautors del seu himne, el Cant del Barça, en el partit disputat al Camp Nou aquest diumenge. En un respectat minut de silenci, l'afició i el club van homenatjar Espinàs

Per la seva part, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va recordar l'escriptor com "un dels grans de la nostra literatura, d'aquelles persones que sempre hi són". "Caminant per Catalunya, ha estat cronista de paisatges quotidians i de la vida del nostre país. Una abraçada gegant a la família. Descansi en pau", va escriure en una piulada.