A molts llocs del món la nit del 31 de desembre es fa una gran celebració. Tot i que a la Terra hi havia moltíssims tipus de calendaris (i fins i tot poblacions que no usaven calendaris com a tals), el calendari gregorià s'ha acabat estenent per arreu (tot i que en alguns llocs del món, com a la Xina o al món àrab, es combina amb el d'altres calendaris). I el traspàs d'un any a l'altre s'acostuma a celebrar d'una forma sorollosa. Com per exemple, al barri de Hillbrow, a Johannesburg. Allà els veïns aprofiten el Cap d'Any per despendre's de les coses que no necessiten. I no ho fan al Punt Verd ni de forma seblant. Es limiten a llançar per la finestra tot allò que no voldran usar l'any següent: cadires, electrodomèstics, joguines, ordinadors, plats... Això converteix passejar pels carrers d'aquest barri, en el canvi d'any, en un esport d'aventura.

Fer una trencadissa

Els danesos apliquen una versió reduïda de la festa dels sud-africans. Només trenquen plats i no els llancen per la finestra, sinó que els fan petar contra la porta de casa dels seus amics. Ho consideren una forma de desitjar bona sort als companys. Però potser no és el més curiós d'aquesta celebració en aquest país... Hi ha una televisió danesa que cada any, abans de les campanades, passa un curt. I cada any és el mateix, el Dinner for one, i la gent continua esperant-lo.

gong japo daderot wikipedia

108 campanades i neteja general

Al Japó, la festa de Cap d'Any es caracteritza també per les campanades, però no en són 12, sinó 108, que a vegades són substituïdes per 108 cops de gong, tocats pels monjos als temples. I després de les 108 campanades molts ciutadans van a visitar els temples i santuaris. Ara bé, els japonesos comencen a celebrar Cap d'Any uns dies abans del 31, i ho fan emborratxant-se per oblidar les males estones passades durant l'any que s'acaba. És un rosari de celebracions. Abans no arribi la darrera nit de l'any, fan una neteja en profunditat a cases, fàbriques, oficines, escoles... Consideren que alhora que es treuen les impureses materials eliminen també les espirituals.

cap d'any 2018 xampany

Rússia: eliminar tota brutícia

Molts japonesos no en tenen prou amb una neteja en profunditat dels espais que freqüenten, sinó que també fan un bany amb molta cura abans d'acabar l'any. També ho fan molts russos, que van a la sauna el dia 31, com una forma de purificació ritual. Però el més difícil del Cap d'Any rus és fer els desitjos de la nit de Cap d'Any. Cal escriure'ls en un paperet quan comencen a sonar les campanades, cremar-lo, tirar les cendres a la copa de xampany i beure-se'l. Tot això a tota velocitat. Després es pot continuar bevent al ritme que es vulgui. I no sol faltar el xampany ni, encara menys, el vodka.

Les dones es desperten

A Guinea Equatorial la gran festa es fa el dia de Cap d'Any al matí. Es tracta d'una festa d'inversió en què les dones i els nens, que generalment estan subordinats als homes adults, es converteixen en els protagonistes. De matinada van casa per casa i desperten els homes, tot cantant i picant a portes i finestres. Els homes, per poder dormir una estoneta més, cal que paguin begudes alcohòliques a les dones, que a primera hora ja poden anar ben borratxes. Durant tot el dia, dones i nens duran fulles i branquetes a les mans que intentaran introduir dins de la camisa dels adults que trobin pel carrer. Ningú no podrà renyar-los si fan això, en aquest dia especial. Per tal que els cotxes no atropellin els nombrosos borratxos, el govern prohibeix la circulació de vehicles per les ciutats. Aquell dia es dona per suposat que tothom beu.