CaixaForum i Guggenheim Bilbao són els museus espanyols que més han crescut en visitants en els últims tres anys amb un 31% i 8% d'increment. El nombre de visitants als set principals museus del país -Reina Sofia, Prat, Thyssen-Bornemisza, Guggenheim, CaixaForum, Picasso i els museus estatals- ha augmentat un 5,8% de mitjana entre 2016 i 2018, la qual cosa suposa gairebé un milió més de visitants en aquest període en passar de més de 14,9 milions a gairebé 15,9 milions.

CaixaForum -amb vuit seus presents a Madrid, Barcelona, Palma de Mallorca, Sevilla, Saragossa, Girona, Tarragona i Lleida- ha experimentat un creixement constant durant els últims tres anys. El 2018 van rebre alguna cosa més de 2,9 milions de persones, la qual cosa suposa 688.356 visites més respecte a 2016. La seva exposició més visitada en els últims cinc anys a tota la seva xarxa de centres ha estat la d'Andy Warhol, exposada a Madrid i a Barcelona, amb més de 485.875 visitants en la suma d'ambdues instal·lacions.

Gairebé 1,3 milions de persones van visitar el Museu Guggenheim de Bilbao el 2018, 96.352 més que el 2016, malgrat experimentar una lleugera caiguda el 2018 respecte a 2017. Amb exposicions com la retrospectiva de Bill Viola, va aconseguir un total de 711.000 visitants i es va convertir en la tercera exhibició més visitada del món el 2017 i la més visitada en els últims tres anys al nostre país.

Aniversaris

El creixement de visitants en aquests centres ha coincidit amb la celebració del desè aniversari de la seu madrilenya de CaixaForum i del vintè del bilbaí. Un altre factor que han contribuït a aquest increment de visites són les aliances amb altres grans pinacoteques internacionals i les seves propostes vinculades a artistes icònics.

Així, exposicions com Faraón. Rei d'Egipte o bé Agón! La competició a l'antiga Grècia, dutes a terme per CaixaForum, han comptat amb peces de la col·lecció del British Museum i el seu èxit de públic ha portat a situar aquesta última entre les top 10 exposicions més vistes del món en la categoria d'antiguitats per nombre de visitants el 2017.

D'altra banda, el Museu Nacional del Prat i el Thyssen-Bornemisza han registrat decreixements d'un 4,6% i 14,8%, respectivament; mentre que el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia i el Museu Picasso han registrat creixements en els últims tres anys del 4,1 i del 2,5%, respectivament.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat